Πίσω στο 2021, επιστήμονες είχαν μια πρώτη επαφή με μια φάλαινα. Σήμερα, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη γλώσσα τους χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Κοντά στις ακτές της νοτιοανατολικής Αλάσκας, ένα ερευνητικό σκάφος με έξι επιστήμονες συναντά μια ομάδα μεγάπτερων φαλαινών. Μια από αυτές, την Τουέιν, απάντησε σε καλέσματα των επιστημόνων με παρόμοιους ήχους. Η Δρ. Μπρέντα ΜακΚάουαν εξηγεί ότι από την επικοινωνία αυτή προκύπτει το ενδιαφέρον για τη νοημοσύνη των φαλαινών.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Στη Ντομίνικα, μια άλλη ομάδα ερευνητών πραγματοποιεί ακούσματα φυσητήρων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών μέσων. Η πρωτοβουλία CETI επιδιώκει να ερμηνεύσει την επικοινωνία των φαλαινών και να δημιουργήσει διάλογο με τη χρήση των ήχων τους.
Οι γλώσσες των κητωδών
Οι φάλαινες χρησιμοποιούν τους ήχους για την επικοινωνία τους και την επιβίωσή τους, με τους υποηχητικούς ήχους τους να είναι μία πτυχή της εξέλιξής τους για εκατομμύρια χρόνια. Η καταγραφή και επεξεργασία αυτών των ήχων αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερα για τη γλώσσα των φαλαινών και την εξελικτική τους πορεία.