Εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ: Η τολμηρή κίνηση του Μπάιντεν

Εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ: Η τολμηρή κίνηση του Μπάιντεν

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε χθες ένα φρέσκο πρωτοποριακό σχέδιο. Θέλει να προσφέρει την αμερικανική υπηκοότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν εισέλθει λαθραία στην χώρα και είναι παντρεμένοι με αμερικανούς πολίτες. Αυτό έφερε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ. “Μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και να δώσουμε νόμιμες επιλογές μετανάστευσης ταυτόχρονα,” είπε ο Μπάιντεν σε μια ομιλία από τον Λευκό Οίκο.

“Δεν με νοιάζει να παίξω πολιτικά παιχνίδια με τα σύνορα ή τη μετανάστευση. Θέλω να διορθώσω τα πράγματα,” υπογράμμισε ο Μπάιντεν, αντιδρώντας στις επικρίσεις για την χαλαρή στάση του στο θέμα της μετανάστευσης. Προσπαθεί να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του για ένα πιο ανθρώπινο σύστημα μετανάστευσης και να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της δεξιάς.

Η ανακοίνωση της νέας πρωτοβουλίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορα με το Μεξικό, εξήγησε ότι τώρα θα είναι πιο εύκολο για συζύγους αμερικανών πολιτών και τα παιδιά τους να λάβουν τη “πράσινη κάρτα”. Αυτοί που διαμένουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στις ΗΠΑ και είναι παντρεμένοι με Αμερικανό πολίτη θα μπορούν να αιτηθούν για αμερικανική υπηκοότητα χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από την χώρα, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Η ένωση ACLU χαιρέτισε την απόφαση του Μπάιντεν, λέγοντας ότι είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής Αμερικής. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να προσφύγει εναντίον των νέων μέτρων που περιορίζουν την είσοδο αιτούντων άσυλο από το Μεξικό. Επιπλέον, ο Μπάιντεν θέλει να δώσει περισσότερες θεωρήσεις εργασίας σε μετανάστες που έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχουν πρόταση για εργασία στη χώρα.

Εγκληματικότητα

Από τη μεριά του, ο Τραμπ, σε μια εκδήλωση στο Ουισκόνσιν, υποστήριξε ότι, εάν εκλεγεί ξανά, θα καταργήσει το νέο παράνομο νομοσχέδιο αμνηστίας που πρότεινε ο Μπάιντεν. Η προεκλογική ομάδα του Ρεπουμπλικάνου, που έχει ανακοινώσει μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ισχυρίζεται ότι τα μέτρα του Μπάιντεν θα αυξήσουν την εγκληματικότητα και θα στερήσουν τα κοινά επιδόματα από τους ηλικιωμένους Αμερικανούς.

Η εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ εκτίμησε ότι η νέα πρωτοβουλία του Μπάιντεν θα ενθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες. Ο Ρεπουμπλικάνος εστιάζει στα εγκλήματα των παράτυπων μεταναστών και αναφέρεται σε τρομακτικές πράξεις που έγιναν από ανθρώπους που μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ούτε οι αστυνομικές στατιστικές ούτε οι ειδικοί δείχνουν ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το μισό των Αμερικανών ψηφοφόρων υποστηρίζουν την απέλαση των μενταναστών. Επιπλέον, πολύς κόσμος συμφωνεί με την παραμονή παράτυπων μεταναστών που έχουν οικογενειακούς δεσμούς στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ