Μια συγκινητική στιγμή διασυνοριακής συνεργασίας σημειώθηκε όταν ένα 4χρονο αγόρι από την Τουρκία, ο Çağatay Dramalı, επανενώθηκε στην Αθήνα με τον δότη βλαστοκυττάρων του, Αλέξανδρο Αποστολούδα. Μετά από μια ξεχωριστή επέμβαση πριν από δύο χρόνια, ο Çağatay ταξίδεψε στην ελληνική πρωτεύουσα με την οικογένειά του και τους ιατρούς του, ανταγωνιζόμενος τις διεθνείς κανονιστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν την επαφή μεταξύ ασθενών και δοτών για δύο χρόνια μετά τη διαδικασία.
4 yaşındaki #Türk çocuk Çağatay Dramalı #Yunan donörü Alexandros Apostoludas ile #Yunanistan‘da buluştu.
4-year-old #Turkish boy Çağatay Dramalı meets his #Greek donor Alexandros Apostoludas in #Greece.https://t.co/F4n7VdIFgc pic.twitter.com/PgGpnln6dy
— GreeceInTurkiye (@GreeceInTurkiye) October 18, 2024
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Çağatay Erciyes. Υποδέχτηκαν την οικογένεια Dramalı με σκοπό να προωθήσουν τη θεραπεία που βασίζεται στα βλαστοκύτταρα. Ο πατέρας του μικρού, Cihan Dramalı, αναφέρθηκε στις ιστορικές ρίζες της οικογένειάς τους, σημειώνοντας πως οι πρόγονοί του μετανάστευσαν από την περιοχή της Δράμας πριν από έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια της πληθυσμιακής ανταλλαγής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ο Cihan τόνισε πως η υποστήριξη του Αποστολούδα τους έχει φέρει κοντά και τονίζει ότι πλέον τον θεωρεί αδερφό. «Αυτή η δωρεά είναι πραγματικά ιερή. Κάθε υγιής άνθρωπος πρέπει να συμβάλλει», δήλωσε η μητέρα του Çağatay, Hande Dramalı. Η οικογένεια εξέφρασε τη χαρά τους για την επιτυχημένη διαδικασία μεταμόσχευσης, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς τον δότη θα είχαν βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο υγείας.
Ο δότης Αλέξανδρος, με μεγάλη συγκίνηση, απέδωσε την ευτυχία και την ευγνωμοσύνη του στην ανταλλαγή ζωής που προέκυψε από την αρχική του δωρεά, που έγινε πριν από οκτώ χρόνια. Συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης και αγάπης κυριάρχησαν στη συνάντηση, με τον πρώην πρωθυπουργό Παπαδήμο να τονίζει τη σημασία των πρωτοβουλιών που ευνοούν τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. «Αυτές οι κινήσεις αναδεικνύουν την ανθρωπιά μας και την ικανότητα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον» ανέφερε.
‘Kök’lerinde hayat buldu
Kök hücre nakli ile hayata tutunan 2 yaşındaki Çağatay Dramalı, Yunan bağışçısıyla Atina’da buluştu https://t.co/RPf061Xi6L
— Akşam Gazetesi (@Aksam) October 16, 2024