6G: Η Επανάσταση της Ταχύτητας – 10.000 Φορές Γρηγορότερο από το 5G

6G: Η Επανάσταση της Ταχύτητας – 10.000 Φορές Γρηγορότερο από το 5G

Μια επαναστατική πρόοδος στην ασύρματη τεχνολογία έχει επιτευχθεί από επιστήμονες, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν μήκη κύματος ραδιοσυχνοτήτων (RF) έως 150 gigahertz.

Για πρώτη φορά, ερευνητές συνδύασαν δύο καινοτόμες ασύρματες τεχνολογίες – υβριδικά ηλεκτρονικά υψηλής ταχύτητας και φωτονική χιλιοστομετρικών κυμάτων – για να επιτύχουν θανάσιμες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Κατάφεραν να στείλουν δεδομένα μέσω του αέρα με ταχύτητες που φτάνουν τα 938 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps), δημιουργώντας έτσι ένα νέο ρεκόρ στην ασύρματη μετάδοση. Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα ισοδυναμεί με τη λήψη μίας ταινίας 4K Ultra HD σχήματος 30 gigabyte (GB) σε μόλις 0,26 δευτερόλεπτα. Για σύγκριση, η ίδια ταινία θα απαιτούσε 17 έως 29 λεπτά με τις μέσες ταχύτητες 5G που προσφέρονται στις ΗΠΑ, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 140 και 230 megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μέσες ταχύτητες 5G είναι περίπου 100 Mbps, υποδηλώνοντας ότι οι νέες ταχύτητες μετάδοσης είναι σχεδόν 9.380 φορές ταχύτερες. Η μελέτη που περιγράφει τις μεθόδους των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο περιοδικό The Journal of Lightwave Technology.

black and gray logitech cordless computer mouse

Διεύρυνση των Συχνοτήτων

Οι περισσότερες συνδέσεις 5G λειτουργούν σε περιορισμένες συχνότητες κάτω από 6 GHz. Αυτές οι ζώνες είναι κορεσμένες, με αποτέλεσμα οι ταχύτητες να είναι αισθητά χαμηλότερες από τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα που προσφέρει το 5G, που φτάνει τα 20 Gbps. Ωστόσο, οι αναμενόμενες ταχύτητες για 6G φαίνεται ότι θα εκμεταλλευτούν υψηλότερες συχνότητες από αυτές του 5G, δίνοντας τη δυνατότητα σε δίκτυα επικοινωνίας να επιτύχουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι υποσχόμενες ζώνες περιλαμβάνουν τις «upper mid-band» συχνότητες από 7 έως 24 GHz, καθώς και τις «sub-terahertz» ζώνες από περίπου 90 έως 300 GHz, όπως αναφέρει το LiveScience. Ο καθηγητής Zhixin Liu από το University College London, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε: «Τα τρέχοντα συστήματα ασύρματης επικοινωνίας δεν καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση για γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα, καθώς η χωρητικότητα του τελευταίου μέτρου μεταξύ χρηστού και δικτύου παραμένει η αιτία καθυστερήσεων».

«Η προτεινόμενη λύση μας περιλαμβάνει τη χρήση περισσότερων συχνοτήτων για την αύξηση του εύρους ζώνης, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα σήματος και προσφέροντας ευελιξία στην κάλυψη διαφόρων πόρων συχνοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά γρήγορα και αξιόπιστα ασύρματα δίκτυα που παρακάμπτουν τον περιορισμό μεταξύ των χρηστών και του Διαδικτύου». Για τις τρέχουσες δοκιμές, το σύστημα έχει εφαρμοστεί μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον, με στόχο την ανάπτυξη ενός λειτουργικού πρωτοτύπου που θα είναι έτοιμο για εμπορική χρήση στα επόμενα πέντε χρόνια.

black cordless computer keyboard on brown wooden table

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ