Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια είναι η σωστή ορθογραφία

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια: Ποια είναι η σωστή ορθογραφία

Σήμερα, 6 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η εορτή των Φώτων, μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές γιορτές, η οποία στην αρχαία Εκκλησία εορταζόταν μαζί με τη Βάπτιση. Έχει υπάρξει διχάση σχετικά με τη σωστή ορθογραφία της εορτής. Είναι “Θεοφάνια” ή “Θεοφάνεια”; Η λύση σε αυτό το ερώτημα έχει δοθεί από τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, που μάλιστα έχει γεννηθεί σαν σήμερα! Σε μια ανάρτησή του στα social media, ο κ. Μπαμπινιώτης έχει εξηγήσει τη σωστή ορθογραφία της λέξης.

Έχει αναφέρει: “Η εορτή των Θεοφανίων είναι προτιμότερο να γράφεται με -ι-: τα Θεοφάνια. Εκτός από τη γνωστή χριστιανική γιορτή των Θεοφανίων, της βάπτισης δηλ. τού Χριστού και της φανέρωσης τού Θεού, Θεοφάνια (τα), ήταν και αρχαία εορτή στους Δελφούς, όπου έδειχναν στους λάτρεις τού Απόλλωνα το άγαλμά του.”

“Η γραφή Θεοφάνεια με -ει- δικαιολογείται ως δήλωση τής πράξης και ιδιότητας του επιθέτου θεοφανής: θεοφανής – θεοφάνεια, όπως διαφανής – διαφάνεια. Ωστόσο, προκειμένου για εορτή σε ουδέτερο γένος είναι προτιμότερο να τηρηθεί η γραφή σε -ια: τα Θεοφάνια· π.χ. τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Επιφάνια, αλλά η επιφάνεια από το επιφανής”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ