Πρόγνωση καιρού: Αναμένεται κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο με χιονοπτώσεις στην Ελλάδα

Πρόγνωση καιρού: Αναμένεται κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο με χιονοπτώσεις στην Ελλάδα

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ο καιρός θα επιδεινωθεί από το μεσημέρι και θα επηρεάσει κυρίως τις ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναμένονται χιονοπτώσεις στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις στο Αιγαίο και αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια.

Πρόγνωση χιονοπτώσεων:

Αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, ενώ απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές. Τα χιόνια αναμένεται να επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος τη νύχτα του Σαββάτου. Την Κυριακή, αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης, ενώ αναμένεται να σταματήσουν στη Θράκη και στη Μακεδονία από το μεσημέρι. Τη Δευτέρα, αναμένονται ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά που σταδιακά θα σταματήσουν.

Πατηματιές στο χιόνι

Θυελλώδεις άνεμοι: Αναμένονται βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ στα υπόλοιπα νερά της Ελλάδας θα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από το Σάββατο μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Αργά το απόγευμα της Κυριακής, αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Επίσης, προβλέπονται αναλλοίωτες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Χάρτες πρόγνωσης καιρού:

Οι χάρτες δείχνουν τη βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το μεσημέρι και τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου 20/01.

Χάρτης 1
Χάρτης 2

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται την υπηρεσία “Συνθήκες οδικού δικτύου” για τον ασφαλή σχεδιασμό των οδικών μετακινήσεων.

Πρόγνωση καιρού σήμερα:

Σήμερα, αναμένονται βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της Ελλάδας. Επίσης, αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα κεντρικά και νότια θα είναι σχετικά αυξημένες, αλλά αναμένεται να μειωθούν σταδιακά από το μεσημέρι.

Σχετικά με τη θερμοκρασία, αναμένονται τιμές που κυμαίνονται από -4 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, αναμένονται δυνατοί βόρειοι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και στο Ιόνιο, καθώς άνεμοι δυτικής διεύθυνσης στο Αιγαίο.

Καιρός σε διάφορες περιοχές:

Ο καιρός σήμερα: Αναμένονται βροχοπτώσεις στα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της Ελλάδας, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης. Ανθρώπινες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένεται να μειωθούν σταδιακά από το μεσημέρι.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, αναμένονται τιμές που κυμαίνονται από -4 έως 23 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, θα υπάρχει δυνατότητα εκδήλωσης του παγετού σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Καιρός σε περιοχές Βορείου Αιγαίου:

Στο Βόρειο Αιγαίο, αναμένονται αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι 2 έως 4 μποφόρ, αλλά σταδιακά από το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ, και από το απόγευμα 6 έως 8 και τοπικά 7 έως 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα είναι αρχικά νοτιοδυτικής διεύθυνσης 2 έως 4 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι αναμένεται να στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 έως 7 μποφόρ. Στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, αλλά από το πρωί ενδέχεται να στραφούν σε δυτικοβορειοδυτικές 3 έως 5 μποφόρ, και από τις πρώτες βραδινές ώρες σε όλο το Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 έως 6 και τοπικά 5 έως 7 μποφόρ.

Καιρός σε περιοχές Μακεδονίας και Θράκης:

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αυξημένες νεφώσεις αναμένονται από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολιΟ καιρός σήμερα:

Στα βόρεια: Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: Προβλέπονται αραιές νεφώσεις που θα πυκνωθούν γρήγορα, ενώ οι άνεμοι θα είναι από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ, θα στραφούν σε βορειοανατολικούς έως 8 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα: Η πρόγνωση περιλαμβάνει αραιές νεφώσεις που θα πυκνωθούν από τα βόρεια, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, αλλά από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν έως 9 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νότια από 15 έως 20 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προγνώσεις και τις θερμοκρασίες, συμβουλευτείτε την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ