Πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού: Ανοιχτή για τους πολίτες

Πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού: Ανοιχτή για τους πολίτες

Είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον επικαιροποιημένο εμβολιασμό κατά της COVID-19 σε 352 εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα. Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω φαρμακείων, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τρόπους που ίσχυαν μέχρι τώρα. Ο εμβολιασμός διακρίνεται σε τρεις ομάδες.

Για τις ηλικίες 12 ετών και άνω, ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα.

Για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις 23 Οκτωβρίου, αλλά οι προγραμματισμένες ραντεβού μπορούν να γίνουν ήδη τώρα.

Για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 4 ετών, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν επίσης από τις 23 Οκτωβρίου και οι προγραμματισμένες ραντεβού μπορούν να γίνουν ήδη.

Έχουν φτάσει στην Ελλάδα 1,6 εκατομμύρια εμβόλια και υπάρχει επάρκεια εμβολίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο είναι μονοδύναμο και δεν περιέχει τον παλιό ιό. Προκαλεί ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση και τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά κατά του ιού. Το εμβόλιο αυτό έχει λάβει έγκριση από την αρχή του Σεπτεμβρίου 2023.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τονίζουν ότι δεν συνιστούν το εμβόλιο γενικά, αλλά μόνο για ευαίσθητες ομάδες, όπως άτομα ηλικίας 6-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, άνω των 60 ετών και ανοσοκατασταλμένα άτομα. “Εάν οι παραπάνω ομάδες εμβολιαστούν, τότε θα παρατηρήσουμε μείωση των εισαγωγών σε ΜΕΘ κατά 30%”, επισημαίνει η κυρία Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με αυτήν, το 45% των περιστατικών με COVID ανήκει στην παραλλαγή ΧΒΒ.1.5.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ