Γυναικολόγος: Παιδική πορνογραφία – Ελλάδα συλλήψεις: Χειροπέδες σε έξι άτομα

Γυναικολόγος: Παιδική πορνογραφία – Ελλάδα συλλήψεις: Χειροπέδες σε έξι άτομα

Της Αναστασίας Σακκαλή , Συντάκτρια, Υγεία

Έξι άτομα συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία υπό την κατηγορία της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας και εκδικητικής πορνογραφίας. Στο πλαίσιο της επιχείρησης “Συγκοινωνούντα Δοχεία”, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ταυτοποιήθηκαν 30 ανήλικα θύματα και 10 ενήλικα θύματα εκδικητικής πορνογραφίας. Οι δράστες δημοσίευαν μέρος του υλικού ή τα ονοματεπώνυμα των θυμάτων για τα οποία διέθεταν πορνογραφικό υλικό. Η έρευνα συνεχίζεται και έχουν ήδη κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα, σκληροί δίσκοι, φορητά μέσα αποθήκευσης και υπολογιστές.

Έλεγχοι και ανακρίσεις

Μετά από έρευνα που διήρκεσε από 16 έως 26 Ιουνίου 2023, η αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχους σε στρατηγικά σημεία και κατάσχεσε κινητά τηλέφωνα, σκληρούς δίσκους, φορητά μέσα αποθήκευσης και υπολογιστές που περιείχαν πορνογραφικό υλικό παιδικής κακοποίησης και εκδικητικής πορνογραφίας. Τα διαστήματα από τον Ιούνιο 2023 στον Ιούνιο 2023 συνελήφθησαν έξι άτομα, από τα οποία 6 συνελήφθηκαν αυτόφωρα. Η έρευνα ήταν συνεργατική και πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Τμήματος Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

ELAS 11

Διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και εκδικητική πορνογραφία

Η επιχείρηση αυτή είναι μέρος της προσπάθειας της αστυνομίας να καταπολεμήσει τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και την εκδικητική πορνογραφία. Οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά δίκτυα για να διαφημίσουν το υλικό και να προτείνουν ανταλλαγές ή πωλήσεις. Ακόμα, δημοσίευαν μέρος του υλικού ή ακόμα και τα ονόματα των θυμάτων για επιπλέον προσέλκυση χρηστών. Η έρευνα εξακρίβωσε την ταυτότητα των θυμάτων και αποκάλυψε τους δράστες.

Διατήρηση του ανώνυμου

Οι δράστες επιτέθηκαν σε ανήλικα άτομα και ενήλικες, και δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο πορνογραφικού υλικού με σκοπό την εξαγωγή οφέλους. Ταυτόχρονα, προσπαθούσαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να προφυλάξουν τα θύματα από την αποκάλυψη τους. Η έρευνα συνεχίζεται και αναμένονται περισσότερες συλλήψεις.

GIRL 3

Συνεργασία με τις ΗΠΑ

Η επιχείρηση διεξήχθη με τη συνεργασία του Τμήματος Homeland Security Investigations της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, που βοήθησε στην ταυτοποίηση των δραστών και των θυμάτων. Η επικοινωνία μαζί τους άρχισε μετά τη δημοσίευση των υπερσυνδέσμων σε σημαντικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Δίωξη των παραβατών

Οι άτομα που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στην εισαγγελική αρχή και θα υποβληθούν σε ανάκριση. Η δικογραφία κατηγορεί τους δράστες για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και εκδικητική πορνογραφία. Η αστυνομία συνεχίζει την έρευνα για την εξάλειψη της παιδικής πορνογραφίας και τη δίωξη των εμπλεκόμενων.

pc1

Προφύλαξη και προστασία των θυμάτων

Οι αρχές διεξάγουν ακόμα έρευνες για τον εντοπισμό όλων των θυμάτων και την αποκάλυψη των υπόλοιπων εμπλεκομένων. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για να προστατευθούν αυτά τα άτομα και να αποκατασταθεί η προσωπική τους ακεραιότητα. Η ασφάλεια των θυμάτων είναι προτεραιότητα και η έρευνα συνεχίζεται.

GIRE

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ