Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια έρευνα των αρχαίων ναυαγίων στην Κάσο μετά από 4 χρόνια

Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια έρευνα των αρχαίων ναυαγίων στην Κάσο μετά από 4 χρόνια

Κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου, εντοπίστηκαν δέκα ναυάγια και σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από την προϊστορία έως την οθωμανική περίοδο. Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2023, πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η έρευνα συνοδευόταν από σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και αποστολές με σκοπό την τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού. Ευρήματα όπως αρχαίοι αμφορείς, αγγεία, φιάλες και λίθινες άγκυρες αναδείχθηκαν στο φως, προσφέροντας πλούσιες πληροφορίες για την ιστορία της Κάσου και την πολιτιστική της κληρονομιά.

arxaia

Ολοκλήρωση της έρευνας

Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2023 με περισσότερες από 20.000 υποβρύχιες φωτογραφίες που επέτρεψαν τη μελέτη και τη δημιουργία ψηφιακών αναπαραστάσεων των ναυαγίων και των ευρημάτων. Ανάμεσα στα ευρήματα αναδείχθηκαν αμφορείς, φιάλες και άλλα αρχαιολογικά τεκμήρια.

Επόμενο βήμα

Η ερευνητική ομάδα προγραμματίζει την επέκταση της έρευνας στη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου τον Ιούνιο του 2024, ενώ η εμπνευσμένη κινηματογραφική παραγωγή με τίτλο «Κατάδυση στην Ιστορία του Αιγαίου» έχει ήδη επιλεγεί για συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ