Ο θάνατος του Σπύρου Φωκά σκοτώνει την τέχνη

Ο θάνατος του Σπύρου Φωκά σκοτώνει την τέχνη

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Φωκάς. Τη λυπητερή είδηση ανακοίνωσε η σύζυγός του, Λίλιαν, σε μια ανάρτηση στο Facebook όπου έγραψε “καλή αντάμωση Σπύρο μου”. Τη συγκεκριμένη ανάρτηση συνόδευσε με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα, “Τα δειλινά”. Λίγες μέρες πριν, είχε ανεβάσει μια φωτογραφία του ηθοποιού, ο οποίος δεν έδειχνε καλά. Ο Δημήτρης Κολλάτος τον είχε επισκεφτεί στο κέντρο αποκατάστασης και η εμφάνισή του μαρτυρούσε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Από την Πάτρα στο Χόλιγουντ

Ο Σπύρος Φωκάς ήταν Έλληνας ηθοποιός με εντυπωσιακή καριέρα και στο εξωτερικό, όπου έλαβε μέρος ακόμα και σε μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου 1937 και το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρουτσόπουλος Σπύρος. Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας και η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα. Η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα όταν ήταν μόλις 9 ετών. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη. Δούλεψε και ζούσε πολλά χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα. Ο Σπύρος Φωκάς έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, “Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα”. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν ο μεγάλος απόκριτος της διεθνούς καριέρας του.

Έλαβε μέρος σε διεθνείς παραγωγές όπως στις ταινίες “Όταν θέλει η γυναίκα” του Βιντσέντε Μινέλι, δίπλα στη μεγάλη Λάιζα Μινέλι και “Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του” του Λουκίνο Βισκόντι με την αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Το μεγάλο κύκνειο άσμα υπήρξε η συμμετοχή του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι “Ο Θάνατος ενός Φίλου”, όπου κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο. Παντρεύτηκε τέσσερις φορές, με τον πρώτο γάμο του να λαμβάνει χώρα όταν ήταν 21 χρονών και τον τελευταίο όταν ήταν 76. Σύμφωνα με δηλώσεις του, δεν είχε ποτέ παιδιά επειδή δεν του άρεσε ο κόσμος, γι’αυτό δεν ήθελε να επιβαρύνει κανένα παιδί να ζει σε αυτόν τον κόσμο.

fokas evaggelinos

Οι οικονομικές δυσκολίες με τη σύζυγό του

Η Λίλιαν Φωκά μίλησε πρόσφατα στην Espresso για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν ως ζευγάρι, επισημαίνοντας πως η κόρη τους τους υποστήριζε. “Δεν είναι ζωή για μένα χωρίς τον Σπύρο. Για μένα ο Σπύρος είναι τα πάντα. Ποτέ δεν ήταν φτωχός. Είναι τόσο πλούσιος στην καρδιά και στο μυαλό, που στα μάτια μου φαίνεται αδαμάντινο. Μέσα του είναι ένα κομμάτι μάλαμα. Είναι το χρυσάφι μου!”. “Εγώ ήμουν πολύ καλύτερα ψυχολογικά από τις προηγούμενες φορές που αντιμετωπίσαμε διάφορα περιστατικά με την υγεία του. Ίσως γιατί η ασφάλεια που είχαμε σε αυτό το μεγάλο ιατρικό κέντρο με όλους τους ιατρούς να είναι από πάνω μας μάς δημιούργησε αυτό το θετικό κλίμα” ανέφερε για την περιπέτεια με την υγεία του.

Όταν ρωτήθηκε για την κόρη της, η ίδια είπε: “Ήταν περίπου 7 ετών η Κωνσταντίνα, όταν μια μέρα άρχισε να ζητάει διάφορα πράγματα που κόστιζαν αρκετά. Της είπα να πάμε στο Πεδίον του Αρεως να κάνουμε και μια άλλη δουλειά. Πήγαμε, καθήσαμε σε ένα παγκάκι, της έδωσα ημερολόγια και της είπα: “Πάμε τώρα να δεις πώς δουλεύω τα πρωινά για να μπορείς εσύ να έχεις όσα μου ζητάς”. Και άρχισαν να πουλάνε μαζί ημερολόγια. Νομίζω αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που δίδαξα. Η Κωνσταντίνα μεγάλωσε, απέκτησε τρία πτυχία, πήγε και σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία στο Λος Αντζελες και με τα λεφτά που κερδίζει στέλνει και εμένα και τον Σπύρο για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Τις ελεύθερες ώρες της, ξέρεις τι κάνει εκεί; Κάνει delivery με αυτοκίνητο σε όλα τα σπίτια”.

evaggelinos kai gunaika

Η πυρκαγιά στο σπίτι τους στο Λουτράκι το καλοκαίρι

Οι περιπέτειες με την υγεία του Σπύρου Φωκά γίναν έντονες από τις πυρκαγιές στο Λουτράκι, τον Ιούλιο. Βίωναν τη φωτιά να πλησιάζει και τις φλόγες να βρίσκονται σε επικίνδυνη απόσταση από την κατοικία του. Το ζευγάρι είχε ετοιμάσει τα πράγματά του, η Λίλιαν Φωκά και ο ηθοποιός ήταν σε εγρήγορση για πολλές ώρες και έτοιμοι να εκκενώσουν το σπίτι τους, έπειτα από το προειδοποιητικό μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας. “Έχουμε ετοιμάσει τα πράγματά μας και ο Θεός να βάλει το χέρι του” ήταν τα πρώτ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ