Ο Δήμος προσφέρει 3.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί

Ο Δήμος προσφέρει 3.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί

Ο Δήμος Αγράφων έχει λάβει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία δίνοντας 1.500 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στον Δήμο. Αυτό το ποσό θα διπλασιαστεί τη νέα χρονιά. Επιπλέον, ο Δήμος προσκαλεί νέα ζευγάρια που επιθυμούν να ξεκινήσουν την οικογένειά τους να εγκατασταθούν στα Άγραφα. Ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN για αυτήν την κίνηση, υπογραμμίζοντας πως είναι ένα απαραίτητο μέτρο. Επιπλέον, ανέφερε ότι καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιήσει πολιτική για τη στήριξη του πληθυσμού στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Ο Δήμαρχος Αγράφων παρατήρησε ότι το πρόγραμμα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τόσο του Σοσιαλιστικού κόμματος στην Ευρώπη, όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος σημείωσε πως προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουν. Σε όλα τα ζευγάρια που γεννούν και μένουν στο Δήμο, δίνονται 1500 ευρώ, ενώ έχει δεσμευτεί ότι από τις αρχές του 2024 το ποσό θα αυξηθεί στα 3.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Αγράφων έκανε έκκληση για βοήθεια, προσπαθώντας να ενισχύσει τις νέες μητέρες στα Άγραφα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν, όλα τα παιδιά που γεννιούνται στα Άγραφα, γεννιούνται δωρεάν.

Η εξωσωματική επιδοτείται

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν καταφέρει να παρέχουν ένα σάντουιτς και έναν χυμό καθημερινά σε όλα τα παιδιά στα σχολεία, περίπου 300 παιδιά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι χωρίς μια πολιτική για την στήριξη του πληθυσμού, δεν υπάρχει ελπίδα. Ο Δήμαρχος Αγράφων έκανε έκκληση για βοήθεια, αναφέροντας ότι η βασική εργασία στον Δήμο είναι η κτηνοτροφία, ωστόσο πολλές εκτάσεις έχουν καταστραφεί από τους λύκους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Τονίζει ότι οι άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες τόσο στον Δήμο Αγράφων, όσο και στους γύρω Δήμους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat, η Ευρυτανία είναι η πιο γηραιότερη περιοχή της Ευρώπης, με την εγκατάλειψη των χωριών να είναι ανησυχητική. Επίσης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άτομα ηλικίας 55-67 ετών και προσφέρει “40 μεροκάματα σε ανθρώπους που θέλουν να συμπληρώσουν για να λάβουν σύνταξη”. Επίσης, προτάθηκε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τους νέους άνδρες και γυναίκες με 75% επιδότηση, το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ