Νέος τύπος διπλώματος οδήγησης: Πότε τίθεται σε ισχύ ο νέος τύπος άδειας

Νέος τύπος διπλώματος οδήγησης: Πότε τίθεται σε ισχύ ο νέος τύπος άδειας

Ο νέος τύπος διπλώματος οδήγησης αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός για τους οδηγούς που διαθέτουν την παλαιά άδεια οδήγησης.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι οδηγοί στην Ελλάδα, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν το παλιό χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, όπως επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Ωστόσο, ο νέος τύπος διπλώματος αναμένεται να γίνει υποχρεωτικός και για τους οδηγούς της παλιάς άδειας οδήγησης σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., η παλιά άδεια οδήγησης θα παραμείνει έγκυρη έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, όλα τα χάρτινα διπλώματα θα πρέπει να αντικατασταθούν, ανεξάρτητα από την κατηγορία, κατάσταση ή ημερομηνία έκδοσης, ώστε να θεωρούνται έγκυρα. Οι λόγοι που η Ε.Ε. επιθυμεί την αντικατάσταση του παλιού διπλώματος με το νέο περιλαμβάνουν την απουσία λατινικών χαρακτήρων από το παλιό δίπλωμα, καθιστώντας την ανάγνωση και τη διασταύρωση των στοιχείων δυσκολότερη για τις αρχές των ευρωπαϊκών και μη χωρών.

adeia odigisis

Δυσκολία στην πλαστογράφηση

Η έντονη φθορά του χάρτινου διπλώματος στο πέρασμα του χρόνου είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αντικατάστασή του. Η φθορά μπορεί να κάνει αδύνατη την ανάγνωση των στοιχείων σε έλεγχο από τις αρχές, ενώ μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση της φωτογραφίας του οδηγού και αλλοιώσεις στο χαρτί ή ακόμη και αποχώριση των φύλων του τρίπτυχου. Επιπλέον, το δίπλωμα νέου τύπου προσφέρει ασφάλεια, καθώς είναι δύσκολο να πλαστογραφηθεί σε σχέση με το χάρτινο δίπλωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ