Νέοι όροι για την αίτηση των ταυτοτήτων του 2023 – Δεν χρειάζεται πια να τρέχετε στα Αστυνομικά Τμήματα από τις 25/9

Νέοι όροι για την αίτηση των ταυτοτήτων του 2023 – Δεν χρειάζεται πια να τρέχετε στα Αστυνομικά Τμήματα από τις 25/9

Σε λίγες μόλις ημέρες, από τις 25 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων για τους πολίτες. Οι νέες ταυτότητες έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την καθημερινότητα του κόσμου, ενώ παράλληλα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν. Τελευταία έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ουρές έξω από τα Αστυνομικά Τμήματα όπου οι πολίτες προσπαθούν να βγάλουν τη νέα ταυτότητα (παλαιού τύπου), η οποία ωστόσο στο άμεσο μέλλον δεν θα ισχύει πλέον. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, κάλεσε τους πολίτες να μην βιαστούν να βγάλουν τη νέα ταυτότητα, καθώς η ισχύς των τρεχουσών ταυτοτήτων θα είναι μόνο δύο χρόνια και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθούν ξανά.

Σήμερα, κατά την παρουσίαση αυτής της πρότασης στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες ταυτότητες. “Αναφερόμαστε στις νέες ταυτότητες και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με πιο ασφαλή συναλλαγές, με έγγραφα που δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Επιπλέον, οι νέες ταυτότητες θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, αφού αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης που θα γίνει υποχρεωτικό”.

Δεν θα αναφερθώ εδώ αναλυτικά στα ψεύτικα νέα που διαδίδονται από κάποιους. Πιστεύω ότι αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Δεν υπάρχουν ούτε τσιπάκια στις ταυτότητες, ούτε κάμερες, μικρόφωνα ή άλλες ευτράπελες που ακούγονται. Ας μην πέσουν οι πολίτες θύματα απάτης και κυρίως ας μην σπεύσουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, αφού σύντομα δεν θα ισχύουν πλέον. Γίνεται άσκοπη η ταλαιπωρία και επιβαρύνονται τα Αστυνομικά Τμήματα με άσκοπη γραφειοκρατία”, σημείωσε.

Η έκδοση νέων ταυτοτήτων μέσω του gov.gr και με ραντεβού

Η διαδικασία έκδοσης των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων προβλέπει την χρήση μιας πλατφόρμας στον ιστότοπο gov.gr, όπου ο πολίτης θα υποβάλλει την αίτησή του σε οποιοδήποτε από τα 370 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη συνέχεια, ο πολίτης θα λαμβάνει ειδοποίηση και θα καθορίζεται ραντεβού σε Αστυνομικό Τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας, η οποία θα κοστίζει 10 ευρώ και θα ισχύει για 10 χρόνια. Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα περιέχουν προσωπικά στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, εθνικότητα και αριθμό ταυτότητας. Η έκδοσή τους θα πραγματοποιείται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί επίσης να γίνεται η λήψη φωτογραφίας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι νέες ταυτότητες – οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες της ΕΕ – δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και περιλαμβάνουν μόνο τις απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες αποθηκεύονται σε ένα τσιπ. Αυτός ο τσιπ περιέχει πληροφορίες όπως φύλο, όνομα, επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά και δακτυλικά αποτυπώματα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα κεντρικό διακομιστή που μόνο οι αρχές έχουν πρόσβαση.

authors{{Aidan Milan/saXneU5alI0-unsplash.jpg.–>

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ