Μονάδες περίθαλψης εγκεφαλικών στην Ελλάδα: Βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο επίκεντρο

Μονάδες περίθαλψης εγκεφαλικών στην Ελλάδα: Βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο επίκεντρο

Ο συντονιστής των ομάδων εργασίας για τα εγκεφαλικά, καθηγητής νευρολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των μονάδων περίθαλψης εγκεφαλικών.

Ο κ. Τσιβγούλης επεσήμανε τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας Εγκεφαλικών για τους ασθενείς, καθώς και τις σημαντικές αλλαγές στη νοσηλεία αυτών των περιστατικών.

Η λειτουργία αυτών των μονάδων αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα των εγκεφαλικών κατά 5%, την υπολειμματική αναπηρία κατά 17% και τη νοσηλεία σε κέντρα αποκατάστασης κατά 20%.

Έλλειψη εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να υφίσταται είναι η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τις μονάδες εγκεφαλικών. Ωστόσο, ο κ. Τσιβγούλης ανέφερε ότι υπάρχει σκοπός να καλυφθούν αυτά τα κενά με τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας.

Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι η δική του κλινική στο νοσοκομείο “Αττικόν” και το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη θα είναι οι πρώτες δύο μονάδες που θα λειτουργήσουν εντός του 2023. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να λειτουργήσουν πλήρως οι περισσότερες μονάδες.

Σχετικά με τη θεραπεία της θρομβόλυσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά παραμένει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

domatio

Πηγή: Alpha Free Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ