Λειψυδρία στην Αττική: Η αλόγιστη κατανάλωση και οι κλιματολογικές προκλήσεις απειλούν τα αποθέματα νερού της περιοχής.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προεδρεύοντα της ΕΥΔΑΠ Γιώργου Στεργίου, η κατάσταση της λειψυδρίας στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Ειδικότερα αναφέρει: Τα αποθέματα πόσιμου νερού διαπίστωσαν εντυπωσιακή μείωση, από 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2022 σε λιγότερα από 700 εκατομμύρια κυβικά σήμερα. Παράλληλα, η ζήτηση και η κατανάλωση νερού έχουν αυξηθεί δραματικά, περιμένοντας εξάλλου ακόμα περισσότερη αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2024, με ρυθμό 12% τον Ιούνιο. Ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι η κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί λιγότερες βροχοπτώσεις και υψηλότερες θερμοκρασίες, οδηγώντας σε εντεινόμενη πίεση στις υδάτινες πηγές.
Η συνδυασμένη επίδραση αυτής της μείωσης στα διαθέσιμα αποθέματα του νερού και της αυξημένης κατανάλωσης μπορεί, με βάση τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, να οδηγήσει σε πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων νερού σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Ενώ η άμεση αλλαγή του κλίματος είναι ανέφικτη, είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα για την προετοιμασία και προσαρμογή μας σε αυτήν την κρίση. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη εφαρμόσει σχέδιο διάσωσης, επενδύοντας σε γεωτρήσεις και εφεδρικές πηγές που προβλέπεται να ανακτούν περίπου το 1/3 της ετήσιας πτώσης των αποθεμάτων νερού (75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως). Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα προληπτικής αντικατάστασης παλαιών αγωγών για την ελαχιστοποίηση των διαρροών στο δίκτυο.
Μακροπρόθεσμες στρατηγικές
Η ΕΥΔΑΠ έχει καθορίσει επίσης μια σειρά από μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού που απαιτούν συνεργασία με την Πολιτεία. Ένα από τα σημαντικότερα έργα είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου υδροδότησης από τον Ευίνο και το Μόρνο. Σύντομα θα αρχίσουν οι μελέτες και οι διαγωνισμοί για αυτό το έργο. Επιπλέον, η αφαλάτωση έχει προταθεί ως άμεση λύση και σταδιακά θα χρησιμοποιηθεί ανακτημένο νερό για άρδευση, βιομηχανίες και την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
Η εμπειρία, εγχώρια και διεθνής, δείχνει ότι οι προσαρμογές θα απαιτήσουν χρόνο. Ανθρώπινη συμπεριφορά και υπεύθυνη κατανάλωση είναι κρίσιμα για να επεκτείνουμε την περίοδο προετοιμασίας μας, ακόμα και αν η κλιματική κατάσταση δυσκολέψει. Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι να συμβάλλουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Κάθε λίτρο νερού που εξοικονομούμε αποτελεί σημαντική συνεισφορά στο κοινό μας μέλλον. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων ενέχει ευθύνες για όλους: για τις επιχειρήσεις, για την Πολιτεία, αλλά και για εμάς ως πολίτες. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων της Αττικής.