Κορονοϊός – Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το 2024

Κορονοϊός – Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το 2024

Κορονοϊός – Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το 2024: Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα μετά τις εορτές, ενώ η εξάπλωση κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων παραμένει ανησυχητική.

Ειδικοί προειδοποιούν για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων με την επανέναρξη της φυσιολατρικής διαδικασίας στα σχολεία, καλώντας τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να προσέξουν. Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα μετά τις γιορτές, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν κορύφωση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο.

“Κορύφωση της Covid πριν το τέλος του Γενάρη με 7.100 κρούσματα τη μέρα”

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, θα υπάρξει νέα άνοδος στα κρούσματα και συνιστούν στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να τηρούν τα μέτρα προστασίας. “Πιστεύω ότι η κορύφωση θα είναι νωρίτερα, περίπου στις 23-24 του Γενάρη, με περίπου 7.100 κρούσματα ημερησίως”, δήλωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Ο λόγος για την προβλεπόμενη μείωση που αναφέρω είναι ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε ενημέρωση του κοινού, φορούν μάσκες, αντιλαμβάνονται την διάδοση και αλλάζει η συμπεριφορά. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την διάδοση.

Η νωρίτερη κορύφωση σημαίνει ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ως κύμα. Αυτό βοηθάει και στην μείωση των σοβαρών ασθενειών και των θανάτων”. “Η εξομάλυνση φαίνεται ότι εξελίσσεται αργά”, πρόσθεσε, λόγω της χειμερινής περιόδου και της συγκέντρωσης σε κλειστούς χώρους, αλλά και λόγω των συγκυριών που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. “Θα προχωρήσουμε σίγουρα προς εξομάλυνση, και αυτό είναι το σημαντικό”.

Παγώνη: Συναγερμός με το άνοιγμα των σχολείων

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, συνιστά στους γονείς να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ακόμα κι αν παρατηρήσουν μια μικρή αδυναμία, αν και το τεστ είναι αρνητικό, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα. Η Παγώνη εξήγησε ότι τις πρώτες μέρες ο ιός ενδέχεται να μην φαίνεται, και το παιδί παραμένει μεταδοτικό. “Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση”, τόνισε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας αύξηση των νοσηλειών κατά 40%. Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει πίεση ακόμα στις ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι τα περιστατικά γρίπης είναι περισσότερα και με πιο σοβαρές συνέπειες.

Τα παιδιά που πάνε σήμερα στα σχολεία θα πρέπει να έχουν μάσκα και αντισηπτικό. “Ανοιχτά παράθυρα και όχι αγκαλιές και φιλιά”, τόνισε. Επιπλέον, ανέφερε ότι η εν λόγω μετάλλαξη δεν παραμένει υπαίτια για πνευμονίες, αφού επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. “Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενες ασθένειες πρέπει, σε συνεννόηση με τον ιατρό τους, να λαμβάνουν τα αντιικά φάρμακα”. Όσον αφορά τα εμβόλια, επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν ταυτόχρονα και για τη γρίπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ