Κορονοϊός: Αναμένεται Κορύφωση Έως το Τέλος του Ιανουαρίου

Κορονοϊός: Αναμένεται Κορύφωση Έως το Τέλος του Ιανουαρίου

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), προβλέπει ότι η κορύφωση της έξαρσης του κορονοϊού λόγω της Covid-19 αναμένεται έως το τέλος Ιανουαρίου. Αν και αυτή η αύξηση δεν αναμένεται να ασκήσει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, οι νοσηλεύσεις αυξάνονται συνεχώς λόγω της αδιαφορίας για τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες αυξήθηκε στις 1.496. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση 37% στις εισαγωγές, με τους θανάτους να φτάνουν τους 62. Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθυμίζει την σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναφέρει ότι η μείωση των διασωληνώσεων οφείλεται στην εμβολιαστική προστασία.

Η Αιτία Και ο Ρόλος της Υποπαραλλαγής JN.1

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υπο-παραλλαγή JN.1 της ΒΑ.2.86, 12 φέρει έναν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της. Παράλληλα, οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας συνέβαλαν στη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συστάσεις για Προστασία και Αντιμετώπιση

Ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει την σημασία του εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προστασίας από τις σοβαρές επιπλοκές του ιογενούς αναπνευστικού νόσου. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για χρήση μάσκας από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, το πλύσιμο των χεριών, την πενθήμερη απομόνωση αν εμφανιστούν συμπτώματα, και την έγκαιρη λήψη αντιικής θεραπείας σε περίπτωση ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ