Κίνδυνοι από τη Κατανάλωση Ποτών «Μπόμπες»: Προειδοποιήσεις από τον Καθηγητή Θωμαΐδη

Κίνδυνοι από τη Κατανάλωση Ποτών «Μπόμπες»: Προειδοποιήσεις από τον Καθηγητή Θωμαΐδη

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση μεθανόλης από τα ποτά «μπόμπες».

Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρει ότι οι παρενέργειες από την ευρεία χρήση της μεθανόλης μπορεί να εμφανιστούν αρκετές ώρες μετά και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τύφλωση ή ακόμη και θάνατο. Τοξικές επιπτώσεις της μεθανόλης περιλαμβάνουν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, νευρικό σύστημα και όραση.

Επιπλέον, προειδοποιεί για την παρουσία νοθείας στα ποτά, όπου μπορεί να προστεθεί μεθανόλη ή άλλες φθηνές πρώτες ύλες, προκαλώντας επικίνδυνα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της νοθείας είναι έντονο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Γενικού Χημείου του Κράτους, το 10% των ποτών που καταναλώθηκαν το καλοκαίρι νοθεύτηκαν.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της τήρησης του νόμου περί χορήγησης αλκοολούχων ποτών σε ανήλικους και συνιστά την επιλογή αξιόπιστων πηγών για την αγορά ποτών. Επιπλέον, προειδοποιεί για τις επικίνδυνες πρακτικές νοθείας με βιομηχανική αλκοόλη που μπορεί να περιέχει μεθανόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ