Πλέον, σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, θα διατίθεται η εφαρμογή Panic Button σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή προέρχεται από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, και της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα.
Η εφαρμογή του Panic Button ξεκίνησε αρχικά πιλοτικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας αρχικά στις γυναίκες που υπέφεραν από ενδοοικογενειακή βία.
Η εφαρμογή λειτουργεί μέσω του κινητού τηλεφώνου, επιτρέποντας σε κάθε ενήλικο που αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να ειδοποιήσει με ασφάλεια την Ελληνική Αστυνομία με ένα κουμπί. Λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, ενώ ο θύτης δεν έχει ενημερωθεί για την κλήση.
Δηλώσεις των Υπουργών
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εξέφρασε τη χαρά του για την επέκταση της εφαρμογής, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμισε τη σημασία της σε αποκάλυψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τον ρόλο της τεχνολογίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, ενώ η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, επεσήμανε την ανάγκη για μηδενική ανοχή στη βία.
Με την επέκταση της εφαρμογής Panic Button, η Ελλάδα προωθεί πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.