Η Αθήνα ενημερώνει τον ΟΗΕ για τους Μουσουλμάνους της Θράκης

Η Αθήνα ενημερώνει τον ΟΗΕ για τους Μουσουλμάνους της Θράκης

Η ελληνική κυβέρνηση αντέτεινε στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με υποτιθέμενες διακρίσεις κατά των μουσουλμάνων της Θράκης, με την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Η απάντηση ήρθε έπειτα από δήλωση της «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη» που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στη ρηματική διακοίνωση, καταρρίπτονται οι χαρακτηριστικοί ισχυρισμοί τους και παρουσιάζεται το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Σύμφωνα με τη διακοίνωση, η μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται ως θρησκευτική ομάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, χωρίς αναφορά σε εθνοτική καταγωγή, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ποικιλία της μειονότητας που περιλαμβάνει Τούρκους, Πομάκους και Ρομά. Με πάνω από 120.000 μέλη, η μειονότητα συνιστά περίπου το 33% του συνολικού πληθυσμού της Θράκης. Ως Έλληνες πολίτες, τα μέλη της αυτής της μειονότητας επωφελούνται από τα πλήρη δικαιώματα και τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Εκπαίδευση και Θρησκευτικά Δικαιώματα

Η Ελλάδα επισημαίνει τη συμμόρφωσή της με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης σχετικά με την εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία:

– Μειονοτικά σχολεία: Το κράτος χρηματοδοτεί 88 μειονοτικά σχολεία και 2 καταστήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης (Μεντρεσέδες), καλύπτοντας έτσι τη ζήτηση για εγγραφές των μαθητών.

– Τεμένη: Περισσότερα από 240 τεμένη λειτουργούν στην περιοχή της Θράκης, προσδιορίζοντας την υψηλότερη αναλογία τεμένων ανά άτομο σε ισλαμική πίστη στην Ευρώπη.

– Μουφτείες: Οι ιμάμηδες αμείβονται από τρεις Μουφτείες που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διασφαλίζοντας την ορθολογική λειτουργία των θρησκευτικών τους κοινοτήτων.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει συγκεκριμένες πολιτικές για την υποστήριξη της οικονομικής και επαγγελματικής συμμετοχής της μουσουλμανικής μειονότητας:

– Προνομιακή ποσόστωση: Έχει καθοριστεί ποσοστό 0,5% για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και για εξετάσεις στο Δημόσιο τομέα.

– Ενίσχυση της απασχόλησης: Εφαρμόζονται προγράμματα που διευκολύνουν την ένταξη της μειονότητας στην αγορά εργασίας.

Η ρηματική διακοίνωση επισημαίνει επίσης ότι η ελληνική νομοθεσία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης και τη πολυφωνία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη Θράκη, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας διαχειρίζονται:

  • 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς,
  • 6 ημερήσιες εφημερίδες,
  • 5 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και
  • 1 περιοδικό.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι σπάνιες νομικές υποθέσεις προκύπτουν από ιδιώτες, συχνά μέλη της μειονότητας. Επιπλέον, η Ελλάδα παρέχει νομική προστασία εναντίον μίσους ή βίας βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων, σύμφωνα με τον Νόμο 4491/2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ