Στις 23 Μαΐου 2024, το Στ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε να απορρίψει τις αιτήσεις αναιρέσεως που είχαν υποβάλει οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη. Ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής συγκατηγορούμενός του είχαν καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια κάθειρξης για τον ομαδικό βιασμό και την ανθρωποκτονία της νεαρής φοιτήτριας τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου επικυρώνει πλήρως τα ευρήματα του δευτεροβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, το οποίο είχε επισημάνει ότι η καταδίκη ήταν πλήρως αιτιολογημένη, όπως αναφέρεται και από το δημοσίευμα της dimokratiki.gr.
Η Ελένη Τοπαλούδη, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είχε γνωριστεί με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο στις 25 Νοεμβρίου 2018. Μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, είχαν συναντηθεί ερωτικά, και το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου η Ελένη επικοινώνησε με μια φίλη, ενώ ταυτόχρονα αντάλλασσε μηνύματα με τον αλλοδαπό κατηγορούμενο, προκειμένου να κανονίσουν τη συνάντησή τους.
Συγκεκριμένα, η Ελένη συμφώνησε να συναντήσει τον κατηγορούμενο με σκοπό να πάνε για φαγητό. Ωστόσο, όταν τον συνάντησε, διαπίστωσε ότι ο ημεδαπός συγκατηγορούμενος ήταν και αυτός παρών. Αντί για ένα κοντινό κατάστημα, οι κατηγορούμενοι την οδήγησαν σε ένα απομακρυσμένο σημείο στην περιοχή Κάλαθος, χρησιμοποιώντας το φορτηγάκι του πατέρα του ημεδαπού κατηγορούμενου.
Η κλιμάκωση της υπόθεσης
Ο κατηγορούμενοι πείθουν την Ελένη να τους ακολουθήσει σε ένα εξοχικό σπίτι στους Πεύκους, όπου αρχικά κατανάλωναν αλκοόλ. Στις 01:07 π.μ., η Ελένη έστειλε ένα ανησυχητικό μήνυμα σε φίλη της μέσω Messenger, που υποδεικνύει ότι δεν ένιωθε άνετα. Δυστυχώς, κατά την παραμονή τους στο σπίτι, οι κατηγορούμενοι προχώρησαν σε παράνομες πράξεις, βιάζοντας την Ελένη παρά τη θέλησή της. Η βία που ασκήθηκε αποδεικνύεται από τις κακώσεις που υπέστη.
Δράση και συνέπειες
Αντί να αναγνωρίσουν την πράξη τους, οι κατηγορούμενοι, όταν η Ελένη τους απείλησε με καταγγελία, αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Χρησιμοποιώντας ένα σίδερο σιδερώματος, τη χτύπησαν επανειλημμένα στο κεφάλι και στη συνέχεια μετέφεραν το σώμα της στην παραλία της Φώκαιας, όπου την πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα. Όπως διαπιστώθηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, η Ελένη ήταν ζωντανή τη στιγμή που την πέταξαν στο νερό, καθώς εντοπίστηκε νερό στους πνεύμονές της.
Αποκαλύψεις και δικαιοσύνη
Μετά την πράξη τους, οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη του εγκλήματος καθαρίζοντας την καμπίνα του φορτηγού και αφαιρώντας προσωπικά αντικείμενα της Ελένης. Ο θάνατος της προκάλεσε την ανησυχία των αρχών, και η σορός της βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα την 28η Νοεμβρίου 2018. Η ταυτοποίηση έγινε μέσω ενός τατουάζ που έφερε στο δεξί της πόδι.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου
Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε την καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, κρίνoντας ότι οι κατηγορούμενοι διαπράξαν ομαδικό βιασμό και υπήρχε απουσία συναίνεσης που να δικαιολογεί τις πράξεις τους. Όλοι οι ισχυρισμοί τους για ψυχιατρικά ζητήματα απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι. Ο Άρειος Πάγος διασφάλισε ότι η δίκαιη διαδικασία τηρήθηκε και ότι η καταδίκη βασίζεται σε βάσιμα στοιχεία. Η οικογένεια της Ελένης εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόροι Αλέξη Κούγια και Ευάγγελο Γκιουγκή.