Φωτιές στην Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα και τον Έβρο

Φωτιές στην Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα και τον Έβρο

Συνεχίζεται αδιάκοπα ο αγώνας ενάντια στις πυρκαγιές σε πολλές περιοχές, καθώς εξακολουθούν να εκδηλώνονται 46 νέες πυρκαγιές τα τελευταία 24 ώρα. Γενικά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να κατασβήνονται άμεσα. Στη φωτιά στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που εξαπλώνεται στον Έβρο, η αναζωπύρωση στην περιοχή Λευκίμης έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει δημιουργήσει νέο μέτωπο. Για τον λόγο αυτό, στις 13:56, απεστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Τυχερό.

Στη φωτιά στη Ροδόπη, έχει εκδηλωθεί αναζωπύρωση στην περιοχή Κασσιτερά. Για τον λόγο αυτό, στις 14:08, απεστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σάπες. Επίσης, αντιμετωπίζονται αναζωπυρώσεις στις ορεινές περιοχές των Στείρι και Κυριάκι στη φωτιά στη Βοιωτία.

Στην δασική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Άνδρο, αντιμετωπίζονται ενεργά σημεία καύσης.

firefighter 92195 1920

Οι πυρκαγιές υπό έλεγχο:

– Περιοχή Πλάτσα Μεσσηνίας, όπου δρουν 29 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρες ομάδες και 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν επίσης 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες.

– Περιοχή Καλό Νερό Μεσσηνίας, όπου δρουν 18 πυροσβέστες και 8 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση πίσω από τις παλιές εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα, η φωτιά ξεκίνησε στις 15:30 και στο σημείο επιχείρησαν 22 πυροσβέστες με 8 οχήματα.

Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βοηθούν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος παρέχει δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (1 αεροσκάφος που επιχείρησε στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 16 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που επιχειρούν στον Προβατώνα Έβρου), Ρουμανία (53 πυροσβέστες με 10 οχήματα, που επιχειρούν στα μεταλλεία Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στην περιοχή Λευκίμη Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη), καθώς και Γαλλία (25 πυροσβέστες με 4 οχήματα, που επιχειρούν στην Άνδρο) μέσω του προγράμματος προετοιμασίας, Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς) και Σερβία (28 πεζοπόροι πυροσβέστες, που επιχειρούν στην περιοχή Τρεις Βρύσες στην Δαδιά Έβρου).

Επίσης, υποστήριξη παρέχουν ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που διέθεσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης και υδροφόρες οχήματα και μηχανήματα έργου από τις Περιφέρειες. Τα ανακριτικά γραφεία και οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο αύριο

Για αύριο Δευτέρα, 28 Αυγούστου, 10 περιοχές βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο (επίπεδο 3):

– Αττική

– Εύβοια

– Βοιωτία

– Αργολίδα

– Κορινθία

– Ροδόπη

– Έβρος

– Περιοχές Φθιώτιδας & Κρήτης

– Νησιά του Αιγαίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ