Κίνδυνος από τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή: Συναγερμός από τον Λέκκα για την Αττική

Κίνδυνος από τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή: Συναγερμός από τον Λέκκα για την Αττική

Οι φωτιές που ταλαιπωρούν την Αττική για τρίτη συνεχή μέρα προξενούν ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων. Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, προειδοποιεί για την ανάγκη προφύλαξης από την κλιματική αλλαγή. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κλιματική κρίση δεν προκαλεί απευθείας τις πυρκαγιές, αλλά δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωσή τους. Επίσης, επισήμανε ότι η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους.

Προσοχή στα μέτωπα της πυρκαγιάς

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των πυρκαγιών που καίνε παρά τις προσπάθειες κατάσβεσης. Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τη δυσκολία της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βλυχάδα, όπου υπάρχει δάσος και αστική περιοχή. Επισήμανε ότι η διάσωση των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές είναι ακόμη δυσκολότερη από την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι περιβαλλοντικές συνέπειες

Οι φωτιές στη δυτική Αττική απειλούν μία από τις τελευταίες πράσινες περιοχές της πρωτεύουσας. Οι ειδικοί προειδοποιούν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Αττική, αν χαθούν αυτές οι εκτάσεις. Ο καθηγητής Λέκκας τόνισε ότι η φύση δεν έχει την ικανότητα ανάπτυξης στην Αττική όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος, καθώς και στις κλιματικές αλλαγές που αναμένονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ