Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – απάτη ΦΠΑ: Κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων από το Δημόσιο

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης – απάτη ΦΠΑ: Κλοπή δεκάδων εκατομμυρίων από το Δημόσιο

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώνει πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που με χρήση πλαστών εγγράφων ενεργοποιούσε διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ και απάτηλη λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών. Συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης.

apati fpa2

Δράση της οργάνωσης

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η οργάνωση είχε σκοπό να συγκαλύπτει τη μη απόδοση ΦΠΑ, να εξασφαλίζει παράνομα οικονομικά οφέλη και να αποκτά παράνομες οικονομικές ενισχύσεις από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας.

apati fpa3

Μέθοδοι λειτουργίας

Για την επίτευξη των παράνομων σκοπών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις, δηλώνοντας εσόδα από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν υπήρχαν πραγματικά.

apati fpa4

Ιδρυμα νέων νομικών οντοτήτων

Προκειμένου να αποκρύπτουν τη δράση τους, ιδρύανε συνεχώς νέες νομικές εταιρίες και δραστηριοποιούνταν εντός πλέγματος τραπεζικών κινήσεων. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων αποστερούσαν το Δημόσιο και απέφευγαν τις νομικές κυρώσεις.

apati fpa4

Η έρευνα εντόπισε περίπτωση που αφορά στην σύσταση 5 εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτές 26 εταιριών, εξαπατώντας τις φορολογικές αρχές για συναλλαγές που δεν υπήρχαν πραγματικά.

Οι εγκληματίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές κυρώσεις για την πράξη τους.

Για να αναφερθούν τόσο στην απάτη που έλαβε χώρα για τις εικονικές παραδόσεις μέσω της διαδικασίας των επιστρεπτέων προκαταβολών και των επιστροφών ΦΠΑ, καθώς και στις συλλήψεις που ακολούθησαν, καθώς και των ευρημάτων που συνδέονται με την υπόθεση αυτή, έχει διασταυρωθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης δημιούργησαν και επέδειξαν ψευδείς πληροφορίες για το ΦΠΑ. Όπως προκυπτει, εισέπραξαν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω αυτής της πλεκτάνης, καταφέρνοντας να διεκδικήσουν επιστροφή φόρου ύψους 13.548.387 ευρώ για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, με κυριοτερο αντικείμενο προϊόντα αξίας 70.000.000 ευρώ από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, κατά τη διερεύνηση ανακαλύφθηκε ότι τα μέλη διέθεταν υψηλή τεχνογνωσία, καθώς προέβησαν στη σύσταση 30 εικονικών επιχειρήσεων μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2023.

Σε σχέση με τη δράση και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφέρεται ότι βρέθηκαν πολλά από τα κακόβουλα έσοδα τους, όπως τα οχήματα και τα προϊόντα τεχνολογίας, καθώς και πράγματα που συνδέονται με αξιόποινες πράξεις, όπως πιστόλια, και απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία.

Για να προσφέρουν επιπλέον εικόνα, ενσωμάτωσα μερικές από τις ετικέτες HTML που ορίζουν τη θέση και το μέγεθος των εικόνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ