Επιδείνωση του καιρού Σάββατο – συστάσεις: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Επιδείνωση του καιρού Σάββατο – συστάσεις: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου

Χθες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, η οποία συστάθηκε με την ψήφιση του Νόμου Αναδιάρθρωσης της Πολιτικής Προστασίας τον Δεκέμβριο και συγκροτήθηκε σε σώμα την προηγούμενη εβδομάδα. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διαρκή παρακολούθηση φυσικών φαινομένων, την πρόβλεψη των επιπτώσεών τους στις υποδομές και την ασφάλεια των πολιτών, τη διαδικασία διαβάθμισης της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας και την υγεία των πολιτών (π.χ. αναστολή υποχρέωσης προς εργασία, απαγόρευση κυκλοφορίας).

Ποιοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας και οι μετεωρολόγοι Δημήτρης Ζιακόπουλος και Χριστίνα Σούζη.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους, και στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά και συντονιστικά θέματα, καθώς επίσης και τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μετεωρολογικές προγνώσεις για την επιδείνωση του καιρού σήμερα και αύριο. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και εφόσον παραστεί ανάγκη θα επανασυγκληθεί.

vouno 1

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Α. Χιονοπτώσεις

α) Σήμερα στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, απόψε και αύριο στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα.

β) Αύριο στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

γ) Δευτέρα στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας, Πελοποννήσου και Κρήτης, με ασθενείς χιονοπτώσεις πριν σταματήσουν.

xioni spiti

Β. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι

α) Σήμερα στο Αιγαίο, αύριο σε όλο το Αιγαίο, και από Δευτέρα μέχρι τρίτη κυρίως στο Αιγαίο. Αναμένεται εξασθένηση των ανέμων στην Τρίτη.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

α) Στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και πιθανώς Σποράδες.

β) Από απόψε έως αύριο πρωί στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς Σποράδες, και από απόψε έως αργά αύριο στο ανατολικό Αιγαίο και αργά αύριο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Συστάσεις προς τους πολίτες

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές.
  • Να ελέγξουν τα λούκια και τις υδρορροές των κατοικιών τους.
  • Να αποφεύγουν διασχίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, καθώς και εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές.
  • Να προφυλαχτούν από χαλαζόπτωση και έντονους ανέμους.
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.

xioni 3

Αναμενόμενες Χιονοπτώσεις και Παγετός:

Αν σκοπεύετε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες και γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμων
  • Να ταξιδεύετε κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμάτε τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνετε άλλα άτομα για τη διαδρομή σας
  • Να προσαρμόζετε τις μετακινήσεις σας για να αποφύγετε τις χειρότερες καιρικές συνθήκες
  • Να ακολουθείτε τις οδηγίες των τοπικών αρχών, όπως η Τροχαία

Αν μετακινείστε πεζοί:

  • Να φοράτε αρκετά ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και κατάλληλα παπούτσια
  • Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της έντονης χιονόπτωσης και του παγετού

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη διοίκηση των περιφερειών και δήμων για την αυξημένη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων.

xionia 1

Πηγές Πληροφοριών:

Οι επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και πλημμύρες είναι σε εφαρμογή, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έτοιμες να ανταπεξέλθουν σε προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Για πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφοριακή κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και πλημμυρών, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. στο www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο civilprotection.gov.gr. Για πληροφορίες από τα επίσημα κανάλια του Πυροσβεστικού Σώματος, επισκεφθείτε τις σελίδες του στο Facebook και στο Twitter. Για τις εξελίξεις στα καιρικά φαινόμενα, παρακολουθήστε τα δελτία καιρού της ΕΜΥ και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΜΥ στο www.emy.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ