Αποζημίωση 310.000 για ψυχική οδύνη για συγγενή θύματος από την πυρκαγιά στο Μάτι

Αποζημίωση 310.000 για ψυχική οδύνη για συγγενή θύματος από την πυρκαγιά στο Μάτι

Μια σημαντική απόφαση του δικαστηρίου.

Περίπου 310.000 ευρώ θα λάβουν ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη οι συγγενείς ενός θύματος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτό αποφάσισε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση (8941/2023), καθώς αφορά την πρώτη υπόθεση όπου ένα θύμα πνίγηκε στη θάλασσα κατά την προσπάθειά του να γλιτώσει. Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος δηλώνουν ότι αυτή η απόφαση αναλύει τις ευθύνες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα για σημαντικές παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα.

Οι συγγενείς του θύματος αναφέρουν ότι οι παραλείψεις των κρατικών αρχών οδήγησαν στον βασανιστικό θάνατο της συγγενούς τους, που παρά την ηλικία της ήταν υγιής. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι η γυναίκα, καταδιωκόμενη από τη φωτιά, πήγε στη θάλασσα όπου πνίγηκε αβοήθητη και μόνη. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης για την πυρκαγιά στο Μάτι. Στην δίκη μαρτύρησε ένας αξιωματικός που είχε επιχειρήσει εκείνη την ημέρα στο εθνικό κέντρο λήψης αποφάσεων και επιβεβαίωσε ότι την κρίσιμη αυτή ημέρα, το κράτος δεν ήξερε ούτε για τους νεκρούς στο Μάτι, ούτε για τους πνιγμένους στη θάλασσα που είχαν φτάσει εκεί με την ελπίδα να σωθούν.

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι πρωτολάβανε να ενημερωθούν για την κατάσταση μετά την κλήση από τη Δανία. Είπε ότι η πρώτη πληροφορία προήλθε από έναν τουρίστα της Δανίας που κάλεσε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, και από εκεί ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα.

5116397

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ