Ανησυχία στην Θεσσαλονίκη για την αύξηση των αγριογούρουνων

Ανησυχία στην Θεσσαλονίκη για την αύξηση των αγριογούρουνων

Η εμφάνιση των αγριογούρουνων σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης προκαλεί ανησυχία στις τοπικές αρχές. Οι δήμαρχοι εκφράζουν τον φόβο τους για την εκδήλωση σοβαρών ατυχημάτων και την ανησυχία τους για την πιθανή αύξηση του πληθυσμού τους. Το καλοκαίρι του 2022 στο Κιλκίς, ένα ατύχημα με αγριόχοιρους είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών μετά από σύγκρουση περιπολικού. Ο αντιδήμαρχος της καθαριότητας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, κ. Γιάννης Καρτάλης, αναφέρει ότι έχει επανειλημμένα συναντήσει αγριογούρουνα σε αυλές σπιτιών και ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται κατά περίπου 100% ετησίως.

O κ. Χρήστος Βλάχος, ομότιμος καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, εξηγεί ότι η εμφάνισή τους είναι αποτέλεσμα ανθρωπογενούς επίδρασης και αναφέρει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια. Επισημαίνει επίσης ότι τα αγριόγουρουνα έχουν πιο επιθετική διάθεση από τα υβρίδια και αυτά που συναντάμε στις αυλές μας είναι υπέρβαρα, ενώ τα υβρίδια δεν έχουν λίπος στο κρέας τους. Τέλος, επισημαίνει πως πρέπει να συνηθίσουμε την ύπαρξή τους και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ολιστικά.

«Τα αγριογούρουνα θα κυκλοφορούν στους δρόμους όπως οι αγελάδες στην Ινδία»

Ο κ. Δημήτρης Παντελάκης, πρόεδρος κυνηγετικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να κυνηγήσει αγριόχοιρο πολύ κοντά σε σχολείο και επισημαίνει την ανάγκη μείωσης του πληθυσμού τους από τον Κυνηγετικό Σύλλογο προκειμένου να αποφευχθεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους στους δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ