Η Ελλάδα διανύει μια σημαντική μεταβατική περίοδο στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, το πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord προχωρά στην υποβολή της πρώτης αίτησης αδειοδότησης για την ίδρυση μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου στη χώρα. Αυτή η αίτηση, που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, εντάσσεται στο σχέδιο δημιουργίας του «Γαλλικού Πανεπιστημίου της Ελλάδος», που θα λειτουργεί ως παραρτήματος του γνωστού γαλλικού πανεπιστημίου. Η κίνηση αυτή είναι κρίσιμη για την ελληνική εκπαιδευτική σκηνή, σηματοδοτώντας την είσοδο διεθνούς φήμης πανεπιστημίων και προσφέροντας νέες δυνατότητες στους φοιτητές, ενώ παράλληλα ενισχύει το ακαδημαϊκό κλίμα στη χώρα.
Το Université Sorbonne Paris Nord είναι ένα από τα 13 αυτόνομα πανεπιστήμια που προήλθαν από την ιστορική διάσπαση του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια της Γαλλίας, με σημαντική συμμετοχή στην έρευνα και εκπαίδευση. Με πανεπιστημιουπόλεις σε διάφορες περιοχές όπως η Villetaneuse και η Bobigny, το Sorbonne Paris Nord αποτελεί πυλώνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και φιλοξενεί ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που συνδέεται με τη Σχολή Ιατρικής. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Campus Condorcet, ενός πρωτοποριακού ερευνητικού κέντρου στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
Διαδικασία Αδειοδότησης και Κριτήρια
Η αίτηση θα υποβληθεί από τον καθηγητή Olivier Oudar, αντιπρόεδρο του πανεπιστημίου, και την καθηγήτρια Anne Fauchon, επικεφαλής της Σχολής Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών, μαζί με τον Nicolas Eybalin, εκπρόσωπο της γαλλικής πρεσβείας και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.
Τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2025-26, θα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι βασικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν:
- Τουλάχιστον τρεις ακαδημαϊκές σχολές, κάθε μία με τουλάχιστον ένα πιστοποιημένο προπτυχιακό πρόγραμμα.
- Αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα εξεταστούν στη χώρα προέλευσης και στη συνέχεια θα πιστοποιηθούν από την ΕΘΑΑΕ.
- Επαρκές διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου.
- Αυτοτελείς υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονων βιβλιοθηκών, εργαστηρίων και αιθουσών διδασκαλίας.
Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη δήλωσή του, επισήμανε την πρόοδο που κάνουμε στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Μέσα στις επόμενες ημέρες πανεπιστήμια θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους και θα αξιολογηθούν από την αρμόδια αρχή. Σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την πρώτη εισαγωγή φοιτητών το 2025 και ίσως και το 2026» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Με αυτή τη θετική εξέλιξη, η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να δημιουργήσει ένα νέο εκπαιδευτικό οικοσύστημα, όπου τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια θα συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας, προσφέροντας πλήρη δικαιώματα στους φοιτητές και προωθώντας την ερευνητική δραστηριότητα.