Αύξηση των διαγνώσεων AIDS/HIV στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη

Αύξηση των διαγνώσεων AIDS/HIV στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στην ΕΡΤ για την αύξηση των διαγνώσεων του AIDS/HIV στην Ελλάδα το 2023. “Το τελευταίο έτος παρατηρήσαμε μια αύξηση, δεν είναι κάτι δραματικό. Είναι λίγο πάνω από τις 500 νέες διαγνώσεις για φέτος. Αυτό δεν είναι θετικό στο πλαίσιο του στόχου που έχουμε για τη μηδενική εξάπλωση της νόσου”, δήλωσε χαρακτηριστικά για τον AIDS/HIV.

Ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη του AIDS/HIV μέχρι το 2030

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι “αν μπορούσαμε να διαγνώσουμε όλο τον πληθυσμό με HIV και να του παρέχουμε θεραπεία, τότε θα σταματούσε η μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο στόχος που έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2030”.

Σχετικά με την αιτία της αύξησης των διαγνώσεων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ανάλυση των δεδομένων προκειμένου να βρεθεί μια ασφαλής ανάλυση, αλλά δήλωσε ότι οι δύο βασικοί παράγοντες είναι η σεξουαλική μετάδοση και η μετάδοση μέσω της χρήσης ενδοφλεβίας ναρκωτικών. “Είναι πιθανόν να οφείλεται σε αμφότερους τους παράγοντες, καθώς και σε αλλαγές στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες”, ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ