Αυτισμός: Συμπτώματα και Σημάδια Διαταραχής

Αυτισμός: Συμπτώματα και Σημάδια Διαταραχής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό ξεκίνησε το 2008, όταν την επέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από τον αυτισμό και την ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Η διαταραχή αυτή είναι μια σοβαρή, πολύπλοκη, αναπτυξιακή διαταραχή που εκδηλώνεται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα του αυτισμού είναι η δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, στερεοτυπικές επαναληπτικές συμπεριφορές, προβλήματα με τον λόγο, νοητική υστέρηση ή άλλες ιατρικές καταστάσεις. Η αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν γνωστοί γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαταραχή. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, ειδικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό.

autism 1

Περίπου 150.000 Άτομα με Αυτισμό στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, περίπου 150.000 άτομα ζουν με αυτισμό, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Η διαταραχή αυτή πρωτοαναγνωρίστηκε το 1943 από τον ψυχίατρο Λίο Κάνερ και τον παιδίατρο Χανς Άσπεργκερ. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνονται στο διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM IV ως μέρος των διαταραχών αυτιστικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων και άλλων διαταραχών όπως το Σύνδρομο Rett και άλλες.

Συμβουλές για Γονείς

  • Συνομιλήστε με παίδιάτρο για τυχόν ανησυχίες
  • Προσέξτε σημάδια καθυστερημένης ανάπτυξης
  • Ψάξτε εξειδικευμένη βοήθεια

Η συχνότητα του αυτισμού είναι περίπου 1-1,5% στον γενικό πληθυσμό. Παρόμοια ποσοστά πιστεύεται πως ισχύουν και στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ