Αφρικανική πανώλη χοίρων Βόλβη: Θανατώθηκαν ζώα

Αφρικανική πανώλη χοίρων Βόλβη: Θανατώθηκαν ζώα

Οι αρχές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ένα περιστατικό αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε σε μια εκτροφή στα Στεφανινά της Βόλβης, με όλα τα ζώα της ενότητας και κοντινών εκτροφών να είναι ήδη νεκρά προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, η θετική πλευρά είναι ότι η περιοχή είναι απομονωμένη. Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά η καταστροφή των κοπαδιών των κτηνοτρόφων αποτελεί το κύριο πρόβλημα.

Ο κ. Τερτιβανίδης ανέφερε ότι έχουν οριστεί ειδικές ζώνες με περιορισμούς, με τη μεταφορά ζώων να απαγορεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Τονίστηκε επίσης ότι οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για τις απώλειες των κοπαδιών τους. Το Φεβρουάριο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε ανακοινώσει προηγούμενα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της περιοχής.

Θυμίζεται ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά επηρεάζει τους χοίρους, έχοντας σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στον αγροτικό κλάδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ