Τροπολογία για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες αλλαγές προτείνονται

Τροπολογία για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων ΣΥΡΙΖΑ: Ποιες αλλαγές προτείνονται

Η ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε μια τροπολογία προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο “Άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού” που αφορά το δικαίωμα των αποδήμων να εκλέγονται και να εκλέγονται χωρίς περιορισμούς. Το νέο νόμο προτείνει τη δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων, έτσι ώστε οι Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια. Τόσο οι υπάρχουσες ρυθμίσεις του νόμου 4648/2019 όσο και άλλες γενικές ή ειδικές ρυθμίσεις θα καταργηθούν.

Αυτή είναι η προτεινόμενη αλλαγή:

«Το άρθρο 1 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Τέσσερις (4) έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία σε αυτές τις περιφέρειες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – ‘Απω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια.

Οι Έλληνες πολίτες που έχουν τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγουν και να εκλέγονται και έχουν μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Η μόνιμη εγκατάσταση τους θα πιστοποιείται από την οικεία προξενική αρχή».

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και με γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα καθορίζονται οι ακριβείς περιφερειακοί διαχωρισμοί και οι όροι διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου θα καταργείται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ