Απομάκρυνση Μενέντεζ: Η ελληνική ομογένεια και η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία

Απομάκρυνση Μενέντεζ: Η ελληνική ομογένεια και η απόκτηση των F-16 από την Τουρκία

Ο πρόεδρος του ΑΗΕΡΑ, Σάββας Τσιβίκος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, σχολίασε την απομάκρυνση του Ρόμπερτ Μενέντεζ και τονίζει ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τον Ελληνισμό. Συμπληρώνει ότι, παρά την κατηγορία που αποδόθηκε σε αυτόν, ευτυχώς ζούμε στην Αμερική και όχι στην Τουρκία ή την Περσία και υπενθυμίζει ότι ο Μενέντεζ δεν παραιτείται από τη θέση του Γερουσιαστή. Εξηγεί ότι ο άνθρωπος που θα τον αναπληρώσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων είναι φιλέλληνας και γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνικά θέματα. Αναφέρει επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Ο Σάββας Τσιβίκος επισημαίνει ότι, παρότι ο Μενέντεζ έχει απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, παραμένει γερουσιαστής και θα συνεχίσει να είναι μέλος της εν λόγω επιτροπής. Υπογραμμίζει ότι ο άνθρωπος που θα τον αντικαταστήσει, ο κ. Κάρντινγκ, είναι εξαιρετικά ενημερωμένος για τα ελληνικά θέματα και έχει αντικαταστήσει άλλον φιλέλληνα γερουσιαστή στο παρελθόν. Όμως, το τέλος της θητείας του Μενέντεζ αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα και ειδικά για την αγορά των F-16 από την Τουρκία, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτή την πώληση.

Ο κ. Τσιβίκος αναφέρεται στην απόκτηση των F-16 από την Τουρκία:

Ο κ. Τσιβίκος αναφέρει ότι, ακόμα κι αν ο Μενέντεζ ήταν ακόμα στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει τρόπο να προχωρήσει στη συμφωνία με την Τουρκία για την αγορά των F-16. Εξηγεί ότι, αν πραγματοποιηθεί αυτή η συμφωνία, οι ΗΠΑ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για να δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα. Η Ελλάδα παραμένει ένας αξιόπιστος σύμμαχος για τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία έχει χάσει κύρος στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Συνεπώς, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη θέση της Ελλάδας στην αμερικανική πολιτική.

Πηγή: ΕΡΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ