Η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και οι νομικές διαμάχες μεταξύ Μαρινάκη και Καρυπίδη βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής από τον ειδικό στο νομικό αθλητικό δίκαιο, Λάκη Σημαιοφορίδη. Σε συνέντευξή του στη «Δίκη στον ΣΚΑΪ», αναφέρθηκε στις πιθανές ποινές που μπορεί να επιβληθούν στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.
«Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Είναι θέμα του συγκεκριμένου κυρίου ή της κατάστασης του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αναγκάζεται να υπόκειται σε ελέγχους και επιτροπές;» διερωτήθηκε αρχικά, σχολιάζοντας ένα επίμαχο βίντεο με τον πρώην υπερσύμβουλο της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ.
«Η εναλλαγή προεδριών δεν είναι το κλειδί. Το ζήτημα είναι το πόσο ισχυρό και οργανωμένο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να μην απαιτείται η παρουσία επιτρόπων για τη διοίκηση του. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση και πρέπει να αναλάβουμε δράση», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο της Επιτροπής Δεοντολογίας στην εξέλιξη της αντιδικίας Μαρινάκη-Καρυπίδη:
«Ας ξεκαθαρίσουμε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι υπεύθυνη για την προστασία της φήμης και της εικόνας του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΕΠΟ έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει οποιοδήποτε νόμιμο μέτρο για να προστατεύσει το άθλημα. Μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στην Επιτροπή Δεοντολογίας ώστε να εξεταστούν τυχόν πειθαρχικά ζητήματα. Σε περιπτώσεις που πλήττεται η εικόνα του ποδοσφαίρου, είναι εφικτό να εφαρμοστούν κανόνες και προηγούμενες αποφάσεις της FIFA και του CAS, με δικαίωμα διερεύνησης της αλήθειας».
Όπως τονίζει, «το θέμα αφορά δύο πολύ μεγάλες ομάδες και παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, και εφόσον υπάρχει νομικό υπόβαθρο, είναι λογικό να μπορεί να παρέμβει είτε η ΕΠΟ είτε κάποια ομάδα ή φυσικό πρόσωπο».
«Ο αθλητισμός έχει ιδιαιτερότητες, αφού δεν υπάρχει αμέλεια για τα εγκληματικά αδικήματα. Αυτό εντάσσεται στο δευτερογενές δίκαιο, όπου οι δικαστές μπορούν να λαμβάνουν υπόψη και άλλες παραμέτρους για να αποδώσουν δικαιοσύνη στην προστασία αυτού του προϊόντος που ονομάζεται ποδόσφαιρο».
Σε σχέση με την υπόθεση του Λυγγερίδη, σημείωσε:
«Οι διατάξεις σχετικά με την αθλητική βία είναι γνωστές και οι ποινές αυστηρές. Η αθλητική βία μπορεί να οδηγήσει σε ποινές για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για ΠΑΕ. Σε περιπτώσεις που αποδειχθεί σύνδεση με βίαιες συμπεριφορές, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ποινές, ακόμη και υποβιβασμός».
Ο Σημαιοφορίδης έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού:
«Έχω ακούσει αποφάσεις από παραγοντες που μπαίνουν στα αποδυτήρια και ζητούν να είναι ο αγώνας ισόπαλος στο ημίχρονο και με νίκη της ομάδας τους στο τέλος, διαφορετικά δεν θα πληρωθούν».