Διαιτητές στην ΚΕΔ: «Ξεπέρασε τα όρια – Δεν διαιτητεύουμε μέχρι να προστατέψουμε τη σωματική μας ακεραιότητα»

Οι Έλληνες διαιτητές περιγράφουν το κρίσιμο σημείο που έφτασαν με την αντιμετώπιση από τους συμμετέχοντες και τους οδήγησε στη απόφαση να μην διαιτητεύουν στα παιχνίδια. Στην επιστολή που απηύθυναν προς την ΚΕΔ, εξηγούν επιγραμματικά τους λόγους που δήλωσαν μαζική αποχή και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν έως ότου διασφαλιστεί η σωματική τους ακεραιότητα.

Η ουσία της επιστολής αναφέρει:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της ΚΕΔ
Αγαπητά μέλη της ΚΕΔ,
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και ξένοι διαιτητές καθώς και τα μέλη κάθε ΚΕΔ έχουν γίνει σταθερός στόχος, θύματα βίας και αντικείμενο μεταθέσεων ευθυνών.
Ανακοινώσεις που μένουν ατιμώρητες, προπηλακισμοί, bulling, απειλές, τόσο λεκτικές όσο και φυσικές επιθέσεις, άγνοια βασικών κανονισμών του αθλήματος, άγνοια βασικών κανονισμών λειτουργίας του VAR αποτελούν μόνο μερικά από τα πράγματα που έχουν δημιουργήσει τοξικό κλίμα για το ποδόσφαιρο.
Τα τελευταία γεγονότα, με τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι και το μαγαζί του διαιτητή Ανδρέα Γκάμαρι, καθώς επίσης και οι απειλές που δέχθηκε ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου και η οικογένειά του μετά τον αγώνα της Super League 1 στις 3 Δεκεμβρίου 2023 Βόλος- Ολυμπιακός, είναι η τελική αιτία.
Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, ακούσαμε υποσχέσεις, αλλά δυστυχώς τα πράγματα πηγαίνουν όχι μόνο προς το χειρότερο, αλλά ακόμα πιο κοντά στο χάραμα. Είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες να συνεχίσουν οι Έλληνες διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της 1ης κατηγορίας να ασκούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια.
Ως αποτέλεσμα το σώμα διαιτητών και βοηθών διαιτητών της 1ης κατηγορίας έχει καταλήξει να μην εκτελεί τα καθήκοντά του σε κανέναν αγώνα, ξεκινώντας από την 14η αγωνιστική της Super League 1 και μέχρις ότου δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την προστασία της σωματικής μας ακεραιότητας!
Ο στόχος όλων από αυτήν την ενέργεια είναι να προστατεύσουμε εμάς και τις οικογένειές μας.
Γι’ αυτόν τον λόγο: Παρακαλούμε άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΠΟ, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Υπουργό Αθλητισμού. Πρέπει να διατάσσουν και να τιμωρήσουν τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων ομάδων κατά τη δημοσίευση των ορισμών, πριν και μετά των αγώνων. Επείγει η άμεση διερεύνηση των περιπτώσεων ΒΙΑΣ κατά αξιωματούχων διαιτησίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ