Μέριλ Στριπ: “Δικαιώματα Σκίουρων και Κοριτσιών στο Αφγανιστάν”

Μέριλ Στριπ: “Δικαιώματα Σκίουρων και Κοριτσιών στο Αφγανιστάν”

Η αναγνωρισμένη Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ πρόσφατα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι «ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι». Η Στριπ, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις γυναίκες του Αφγανιστάν που ζητούν την κατάργηση των αυστηρών περιορισμών που τους έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν έχουν επαναφέρει μια σφιχτή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, αμέσως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι περιορισμοί αυτοί έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους όπως τα πάρκα, ενώ οι σπουδές τους στα πανεπιστήμια έχουν απαγορευτεί.

Οι περιορισμοί αυτοί, που περιγράφονται από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «έμφυλο απαρτχάιντ», έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες ανάμεσα σε κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς φορείς. Στην ομιλία της, η Μέριλ Στριπ επισήμανε ότι «ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά όχι ένα κορίτσι ή γυναίκα δημόσια». Αυτή η σύγκριση αναδεικνύει την τραγική πραγματικότητα στην οποία υπόκεινται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν.

Η διάσημη ηθοποιός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει θετική επιρροή και να συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να ενωθούν για να σταματήσουν αυτή την «αργή ασφυξία» που βιώνει το μισό πληθυσμό των γυναικών.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα διεθνώς, ανακοίνωσε τον Αύγουστο έναν νέο νόμο που αυστηροποιεί επιπλέον τους περιορισμούς στις ζωές των γυναικών. Αν και πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν ήδη εφαρμοστεί ανεπίσημα με την ανάληψη της εξουσίας τους το 2021, η επίσημη κωδικοποίησή τους προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εμπλοκή και η υποστήριξη του κόσμου για τις γυναίκες του Αφγανιστάν είναι πιο επιτακτική από ποτέ, προσδιορίζοντας τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας ως καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση των δικαιωμάτων τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ