Δώρα Χρυσικού: “Συνάντησα τον βασανιστή της μητέρας μου στο φαρμακείο”

Δώρα Χρυσικού: “Συνάντησα τον βασανιστή της μητέρας μου στο φαρμακείο”

Καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα, η Δώρα Χρυσικού άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για την προσωπική της σχέση με τη θρησκεία και τον αφορισμό που υπηρέτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Αυγουστίνος Καντιώτης, με αφορμή την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα δύσκολα βιώματα της μητέρας της κατά τη διάρκεια της Χούντας.

«Η εκκλησία ζητάει σκοπιμότητες για να επιβάλλει έναν αφορισμό», δήλωσε η Δώρα Χρυσικού. «Για να είναι έγκυρος ένας αφορισμός, πρέπει να προέρχεται από την Ιερά Σύνοδο. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτός υφίσταται. Θυμάμαι το 2009, μετά από μία εκπομπή, δέχθηκα κλήση από την Ιερά Σύνοδο που μου ανέφεραν ότι με θεωρούν γνήσιο τέκνο της Εκκλησίας. Τους απάντησα, “αφήστε με εκεί που είμαι, δεν έχω πρόβλημα με τον αφορισμό”. Αυτή η κατάσταση δείχνει τη δύναμη που ασκούσε ο Καντιώτης στην εκκλησία», πρόσθεσε.

«Ο Καντιώτης ήταν μια ισχυρή και επιδραστική φιγούρα. Ήταν πιο ισχυρός ακόμη και από τοπικούς παράγοντες και είχε σκληρές απόψεις. Για εκείνον, η ταινία χαρακτηρίστηκε ανθελληνική και αντιχριστιανική, πολύ πριν να διαμορφωθεί το θέμα της μετανάστευσης», είπε η ηθοποιός.

Η Δώρα Χρυσικού μοιράστηκε και την εμπειρία της μητέρας της από τα κολαστήρια του ΕΣΑ: «Η μάνα μου άντεξε έξι μήνες εκεί. Είναι μια πολύ φιλοσοφημένη προσωπικότητα, σπάνια κριτική. Έμαθα να σέβομαι τα ανθρώπινα όρια, ειδικά μετά την προσωπική μου ασθένεια. Η μητέρα μου ποτέ δεν ρώτησε γιατί ορισμένοι μαρτύρησαν και άλλοι όχι. Αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να επαναληφθεί με λόγια, είναι μια εσωτερική διαδικασία», τόνισε.

«Σε μια έκπληξη της μοίρας, ένας από τους βασανιστές της μητέρας της τη βρήκε σε φαρμακείο. Εκείνη τον αναγνώρισε αμέσως. Η συγχώρεση είναι ένα θέμα προσωπικής επιλογής. Δεν έχει να κάνει με το να ξεχνάς, αλλά με το να μη φορτώνεσαι το βάρος της τοξικότητας», πρόσθεσε η Δώρα Χρυσικού.

Η ηθοποιός αποκάλυψε επίσης ότι η μητέρα της δεν είχε πολιτικές πεποιθήσεις και δεν ανήκε σε καμία κομματική οργάνωση. Σε αντίθεση, ο πατέρας της ήταν πολιτικοποιημένος και είχε βιώσει τη βία της εποχής. «Το 1968, όταν η Χούντα ανέλαβε την εξουσία, το σπίτι του πατέρα μου δέχθηκε επίθεση. Είχαν καταστρέψει τη βιβλιοθήκη του και είχαν αφήσει μόνο το βιβλίο του Βάρναλη», κατέληξε η Δώρα Χρυσικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ