Μπραντ Πιτ: Η Γαλλίδα κυνηγά απατεώνες στη Νιγηρία

Μπραντ Πιτ: Η Γαλλίδα κυνηγά απατεώνες στη Νιγηρία

Μια Γαλλίδα, γνωστή ως Αν, βρέθηκε θύμα μιας εκτεταμένης κομπίνας η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τη χρήση της διάσημης εικόνας του Μπραντ Πιτ. Η γυναίκα, που είδε όλες τις οικονομίες της να εξανεμίζονται, προσπαθεί τώρα να εντοπίσει τουλάχιστον τρεις Νιγηριανούς άνδρες που φέρονται να διαχειρίστηκαν αυτή την απατηλή επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την νομική της εκπροσώπηση, οι απατεώνες κατάφεραν να πείσουν την 53χρονη ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον γνωστό ηθοποιό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που παραχηρητείται από τεχνητή νοημοσύνη για να παραποιήσουν φωτογραφίες του.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει τις νέες τακτικές που εφαρμόζουν οι διαδικτυακοί απατεώνες, οι οποίοι προσαρμόζουν τις μεθόδους τους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εξαπάτηση των θυμάτων τους. Η Αν αναφέρει σε συνέντευξή της στο TF1 ότι η επικοινωνία τους ξεκίνησε μέσω Instagram, όπου κάποιος υποδυόταν τη μητέρα του Μπραντ Πιτ, προσεγγίζοντας την όταν εκείνη δημοσίευσε φωτογραφίες από τα σκι της στα γαλλικά βουνά.

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των απατεώνων, ο χολιγουντιανός σταρ χρειάζονταν άμεσα χρήματα για ιατρική θεραπεία λόγω προβλημάτων στους νεφρούς του, με το πρόσχημα ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί ήταν κλειστοί λόγω του διαζυγίου του από την Αντζελίνα Τζολί. Η δικηγόρος της Αν, Λορέν Ανά, δήλωσε ότι η πελάτισσά της έχασε το σοκαριστικό ποσό των 830.000 ευρώ.

Για την αναζήτηση των απατεώνων, η Αν και η δικηγόρος της συνεργάστηκαν με τον Μαρουάν Ουαράμπ, τον ιδρυτή του ιστοτόπου FindmyScammer.com, ειδικό σε διαδικτυακές έρευνες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Le Parisien, οι έρευνες εντόπισαν τους τρεις άνδρες στη Νιγηρία, όλοι τους περίπου 20 ετών.

Η Υπηρεσία Οικονομικών Εγκλημάτων της Νιγηρίας (EFCC) δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει έρευνα χωρίς επίσημη καταγγελία. Η χώρα αυτή έχει σκληρό παρελθόν με διαδικτυακούς απατεώνες, οι οποίοι στη νιγηριανή διάλεκτο αποκαλούνται «Τα αγόρια του Γιαχού» (Yahoo Boys), με τη φήμη τους να αυξάνεται χάρη στη λαϊκή κουλτούρα και στη μουσική.

Σε μια παρόμοια περίπτωση, τον Νοέμβριο του 2022, αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ραμόν Αμπάς, διάσημο απατεώνα, σε 135 μήνες φυλάκισης και πληρωμή 1,73 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση σε θύματά του.

Σύμφωνα με τον Τίμοθι Αβέλ, ειδικό στην εγκληματικότητα στο διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη μετατρέπεται σε νέο εργαλείο για παλιά εγκλήματα. Προειδοποιεί ότι οι εγκληματίες μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση και να επαναφέρουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου δύο δεκαετίες πίσω.

Πρόσφατα, η Meta, που διαχειρίζεται δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram και το Facebook, διέγραψε περισσότερους από 63.000 λογαριασμούς που σχετίζονταν με απάτες και εκβιασμούς στη Νιγηρία. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης cyber εγκλημάτων, πολλές άλλες περιπτώσεις έχουν αναδείξει το σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα που προκύπτει από τέτοιες πρακτικές.

Η EFCC, με σθένος, προγραμματίζει να καταπολεμήσει όλα τα είδη εγκλημάτων, περιλαμβανομένων αυτών που εκμεταλλεύονται νέες τεχνολογίες. Πρόσφατα, η υπηρεσία ανακοίνωσε τη σύλληψη 792 υπόπτων σε μεγάλη επιχείρηση κατά της διαφθοράς στο Λάγκος, αποκαλύπτοντας τη διασύνδεση αλλοδαπών εγκληματιών με τους ντόπιους απατεώνες.

Photo Credits: AP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ