Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε ηλικία 73 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός σε όλους όσοι τον ήξεραν, αφού ο συγγραφέας είχε συνδέσει τη ζωή του με τη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του στάθηκε δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η φωνή της Μαίρης στην τηλεόραση
Συγκλονισμένη μίλησε η Μαίρη Εσκενάζυ στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, δίπλα στον Γιάννη Μαλλιάρο. Δεν έκρυψε τον πόνο της για τον άντρα της που έφυγε τόσο ξαφνικά. «Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η οικογένειά του, η δουλειά του και να γράφει τα βιβλία του. Έχει γράψει ένα τεράστιο έργο – αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη, από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1945. Έχει γράψει το Άρωμα της πόλης, πάλι αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η γενέτειρα του, τη λάτρευε την πόλη του. Ήταν πολύ ευγενής, είχε μια ευγένεια ευρωπαϊκή θα έλεγε κανείς γιατί οι γονείς του είχαν ζήσει στο εξωτερικό. Τα παιδιά μας συνεχίζουν το έργο του.
Ήμασταν από παιδιά μαζί. Ήμουν εκεί την τελευταία στιγμή, όχι μόνο εγώ, όλη η οικογένεια και οι φίλοι. Τον υπεραγαπούσαν. Για εκείνον ήταν μόνο τα παιδιά του και τα βιβλία του. Κλεινόταν στο δωμάτιό του και έγραφε. Ήμασταν από παιδιά μαζί. Όλοι τον αγαπούσαν και ήταν εκεί τα ξημερώματα», είπε συγκινημένη η Μαίρη Εσκενάζυ.
Η κληρονομιά ενός συγγραφέα
Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ έζησε για τα βιβλία του και την πόλη που αγαπούσε. Η Θεσσαλονίκη γέμιζε τις σελίδες του, από ιστορίες παλιών εποχών μέχρι μυρωδιές και αναμνήσεις. Τα παιδιά του, λένε, θα κρατήσουν ζωντανή αυτή την παράδοση.