Ομπράντοβιτς: “Εμπιστευόμουν τον Ιτούδη, ήταν το ίδιο με εμένα”

Ομπράντοβιτς: “Εμπιστευόμουν τον Ιτούδη, ήταν το ίδιο με εμένα”

Καθώς μίλαγε στο συνέδριο προπονητών της EuroLeague στη Γλυφάδα, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μοιράστηκε τις σκέψεις του για τους κανόνες που εφάρμοζε στη συνεργασία του με τον Δημήτρη Ιτούδη, στον οποίο παραχωρούσε απόλυτη ελευθερία.

Ας δούμε αναλυτικά τα λόγια του αξέχαστου προπονητή: “Ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια, αρχικά ως αθλητής και στη συνέχεια αρχίσα να παρακολουθώ διάφορα σεμινάρια προπονητικής.

Ερωτήθηκα τι κάνω εκεί και απάντησα πως ίσως κάποια μέρα γίνω προπονητής, αλλά θα ήταν χρήσιμο να γίνω πρώτα καλύτερος αθλητής. Σήμερα, θεωρώ πως αυτή η διαδικασία μπορεί να ωφελήσει και να είναι εποικοδομητική για τη δουλειά σας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δημήτρη (σ.σ. Ιτούδη) γι’ αυτό που έχει καταφέρει ως πρόεδρος της Ένωσης των Προπονητών της EuroLeague, καθώς και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ως αντιπρόεδρο και τον Γκόραν Σάσιτς ως διευθυντή. Χαιρετώ επίσης όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση όλων αυτών των θαυμάσιων πρωτοβουλιών.

Εκτιμώ πως η Ένωση αυτή είναι πραγματικά πολύτιμη για όλους και ελπίζω να διατηρήσει το ίδιο υψηλό επίπεδο και στο μέλλον. Όπως επεσήμανε ο Γιάννης, εγώ και ο Δημήτρης εργαστήκαμε σκληρά επί 13 χρόνια για να επιτύχουμε κάτι διαφορετικό, το οποίο αποτέλεσε την καθημερινή μας προτεραιότητα.

Ο Δημήτρης ανέλαβε το ρόλο του βοηθού προπονητή. Εμπιστευόμουν σε αυτόν, του έδινα ελευθερία. Αν εκείνος αποφάσιζε πως πρέπει να διακόψουμε την προπόνηση, τότε αυτό συνέβαινε. Ήταν σαν εμένα.”

Ενώ εστίαζα στην επίθεση της ομάδας στη δουλειά μου, αυτός επέμενε στην άμυνα. Θεσπίσαμε μερικούς κανόνες στην ομάδα, κανόνες απλούς που έδιναν την ευκαιρία στους παίκτες να απολαμβάνουν το παιχνίδι κατά τον αγώνα τους.”

“Εάν θέταμε έναν τρόπο επίθεσης και δουλεύαμε σε αυτόν, με διάφορες επιλογές που θα εξηγήσω αργότερα, τότε ο κανόνας ήταν να προχωρήσουμε σε πέντε επιθέσεις και ο Δημήτρης να προετοιμάζει την άμυνα. Εάν η ομάδα μου σκόραρε σε τρεις από αυτές, συνέχιζε στην επίθεση.

Αν όμως έκαναν τρεις αποτελεσματικές άμυνες, τότε άλλαζαν οι ρόλοι. Οι παίκτες προτιμούν όλοι την επίθεση, οπότε προσπαθούσαμε να τους ενθαρρύνουμε να προσέχουν στην άμυνα για να μπορούν να επιστρέψουν σε επίθεση”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ