Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει όχι μόνο σε πρόστιμο αλλά και σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης.
Αυτές τις μέρες, οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας είναι γεμάτοι από ταξιδιώτες που αναζητούν να περάσουν τις γιόρτες με συγγενείς και φίλους. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε πως η ασφαλής άφιξη στον προορισμό μας εξαρτάται από την τηρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αποφεύγοντας συμπεριφορές στο τιμόνι που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.
Η υπερβολική ταχύτητα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με μελέτες, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μπορεί να ευθύνεται για το 20-30% των θανατηφόρων ατυχημάτων στους δρόμους.
Σύμφωνα με τον ελληνικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αν κάποιος υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 40 ευρώ. Στην περίπτωση που η υπέρβαση ξεπερνά τα 20 χλμ/ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.
Αν βρεθείτε να οδηγείτε σε αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα άνω των 150 χλμ/ώρα, το πρόστιμο αυξάνεται στα 350 ευρώ και συνοδεύεται από επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες, από τον υπεύθυνο που βεβαίωσε την παράβαση.
Η ίδια ποινή ισχύει για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για οδήγηση στις ταχυδρομές με ταχύτητα >130 χλμ/ώρα ή στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα >120 χλμ/ώρα.
Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας πρέπει να τηρούμε ασφαλείς αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, να κάνουμε τακτικά διαλείμματα για ξεκούραση και πριν καθίσουμε πίσω από το τιμόνι, να ελέγχουμε τα {βλ.} λάδια, την πίεση των ελαστικών και άλλα απαραίτητα υγρά.