Η παρουσία της Αϊτής στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 ολοκληρώθηκε άδοξα, με την ομάδα να αποχαιρετά τη διοργάνωση χωρίς να καταφέρει να συλλέξει βαθμό στον τρίτο όμιλο, όπου κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, το Μαρόκο και τη Σκωτία. Παρά τον μαθηματικό αποκλεισμό, ο Φραντζί Πιερό στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αποτελώντας τον ηγέτη της προσπάθειας που έφερε τη χώρα του σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά από 52 χρόνια.
Το όνειρο της επιστροφής και η συγκίνηση του Πιερό
Ο 31χρονος επιθετικός της ΑΕΚ, ο οποίος αγωνίστηκε τη φετινή σεζόν ως δανεικός στη Ρίζεσπορ, βίωσε τη διοργάνωση με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Η πρεμιέρα απέναντι στη Σκωτία διεξήχθη στη Βοστώνη, την πόλη όπου ο ίδιος μεγάλωσε μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς του από την Αϊτή, όταν ήταν μόλις 11 ετών. Ο Πιερό χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία ως ένα «δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο», καθώς επέστρεψε στον τόπο που τον ανέδειξε ποδοσφαιρικά για να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο υψηλόσωμος φορ έφτασε μια ανάσα από το να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας του. Στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης με τους Σκωτσέζους, έπιασε μια δυνατή κεφαλιά που πέρασε ελάχιστα άουτ, «γλείφοντας» το δοκάρι της αντίπαλης εστίας. Η Αϊτή ηττήθηκε τελικά με 1-0, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ήττα με 3-0 από τη Βραζιλία, η οποία σφράγισε τον αποκλεισμό.
Πέρα από το γήπεδο: Ένα σύμβολο ελπίδας
Πέρα από τα στατιστικά, η συμμετοχή του Πιερό είχε έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ο ίδιος έχει περιγράψει δημόσια τις ακραίες δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας στην Αϊτή, όπου η επιβίωση αποτελούσε καθημερινό αγώνα και το φαγητό δεν ήταν πάντα δεδομένο. Μέσα από τις δηλώσεις του, ο επιθετικός της Ένωσης εξήγησε πως ο στόχος του ήταν να προσφέρει ελπίδα στους συμπατριώτες του, λειτουργώντας ως πρότυπο για τα παιδιά της χώρας του.
«Αυτό το ταξίδι δεν ήταν εύκολο, αλλά έδωσα τα πάντα κάθε φορά που έμπαινα στο γήπεδο. Έπαιξα με υπερηφάνεια για τον λαό μου και προσπαθώ να εμπνεύσω την επόμενη γενιά να πιστέψει ότι όλα είναι δυνατά. Το ποδόσφαιρο δίνει και το ποδόσφαιρο παίρνει. Αυτό το τουρνουά δεν τελείωσε όπως θέλαμε, αλλά είμαι περήφανος για αυτήν την ομάδα, για το μαχητικό πνεύμα που δείξαμε. Η ιστορία δεν έχει τελειώσει», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του, ευχαριστώντας τον κόσμο για τη στήριξη.