Ξένος ειδικός διαιτησίας: Το VAR δεν έπρεπε να επέμβει για πέναλτι στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Ξένος ειδικός διαιτησίας: Το VAR δεν έπρεπε να επέμβει για πέναλτι στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Η απόφαση για το πέναλτι στον αγώνα ΑΕΚΟλυμπιακός συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις πέρα από τα γήπεδα. Ο Βίκτορ, ενεργός διαιτητής και καθηγητής διαιτησίας, έφτασε να την αναλύσει στο δικό του κανάλι στο διαδίκτυο, που ακολουθούν 148.000 άτομα. Εκεί εξηγεί γιατί θεωρεί λάθος η παρέμβαση του VAR.

Η επαφή που έγινε viral

Ο Βίκτορ βλέπει την φάση ανάμεσα σε Μουκουντί και Αντρέ Λουίς σαν κάτι συνηθισμένο στο ποδόσφαιρο. Λέει ότι οι δύο παίκτες εστιάζουν στην μπάλα, και ο αμυντικός απλά μπλέκει τα πόδια του με τον επιθετικό χωρίς πρόθεση. Δεν βλέπει λόγο για παράβαση εκεί.

Σύμφωνα με τον Βίκτορ, ο κύριος διαιτητής Ντάνι Μάκελι δεν έκανε σφάλμα που να δικαιολογεί έλεγχο από VAR. Αν έδινε πέναλτι εξαρχής, πάλι δεν θα έπρεπε να μπει το VAR στη μέση. Η απόφαση να μην δοθεί πέναλτι δεν ήταν προφανές λάθος.

Τι λέει ο ειδικός αναλυτικά

Ο Βίκτορ μιλάει καθαρά για την επαφή: «Υπάρχει καθαρή επαφή του αμυντικού με τον επιθετικό, ωστόσο πρέπει να την δούμε ως μια φυσιολογική ποδοσφαιρική επαφή ή ως μια απρόσεκτη τρικλοποδιά; Και οι δύο παίκτες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην μπάλα, ο αμυντικός κοιτάζει γρήγορα τον επιθετικό και μετά ξανά την μπάλα. Ήξερε ποια είναι η θέση του και ακούσια βάζει τρικλοποδιά στον επιθετικό που πέφτει κάτω. Αν δείτε την κατάσταση και την αντίδραση του επιθετικού, κανείς δεν περιμένει πέναλτι εδώ. Κατά την άποψή μου, αυτή η φάση μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια φυσιολογική ποδοσφαιρική επαφή, όπου τα πόδια δύο παικτών μπερδεύονται. Κατά τη γνώμη μου, αν ο διαιτητής δεν δώσει πέναλτι εδώ, ο VAR δεν θα πρέπει να παρέμβει. Δεν θεωρώ ότι αυτή η φάση αποτελεί ξεκάθαρο και προφανές λάθος. Αν ο διαιτητής είχε δώσει πέναλτι, θα περίμενα ο VAR να υποστηρίξει την απόφασή του. Είναι από τις περιπτώσεις που ο VAR θα έπρεπε να υποστηρίξει και τις δύο πιθανές αποφάσεις και να μην παρέμβει, ανεξάρτητα από το ποια απόφαση έχει πάρει ο διαιτητής. Το να μην δοθεί πέναλτι εδώ, δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ένα ξεκάθαρο και προφανές λάθος. Ωστόσο, από τη στιγμή που κλήθηκε να εξετάσει την φάση από τον VAR, μπορώ να καταλάβω γιατί καταλόγισε το πέναλτι για απρόσεκτο μαρκάρισμα. Πάντως δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση η αναμενόμενη απόφαση είναι να δοθεί πέναλτι από τον διαιτητή».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Referee Channel (@refereechannel)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ