Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε ανοιχτά για την κατάσταση του Ολυμπιακού ενόψει του αγώνα με την Καϊράτ στην Αλμάτι. Η πρόκριση κρέμεται από τα χείλη των Πειραιωτών, όπως εξήγησε ο Βάσκος προπονητής στη συνέντευξη Τύπου. Δεν θέλει να φορτώσει πίεση στους παίκτες του, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει το ματς «τελικό».
Πλάστικο χορτάρι και χωρίς πλεονέκτημα έδρας
Ο Μεντιλίμπαρ είδε τον πλαστικό χλοοτάπητα να αλλάζει τα πάντα για και τις δύο ομάδες. «Δεν είχαμε πολύ χρόνο για ανάλυση. Θα είναι ιδιαίτερο ματς και για τις δύο ομάδες, γιατί παίζουμε και οι δύο σε πλαστικό χορτάρι. Αυτό θα επηρεάσει τα πλάνα και των δύο ομάδων. Δεν θα είναι πλεονέκτημα η έδρα για κανέναν.»
Η Καϊράτ, σύμφωνα με τον προπονητή, πιέζει ψηλά και ψάχνει μακρινές μπαλιές. Αλλά το γήπεδο ισοπεδώνει τα πράγματα. Κανείς δεν βγαίνει νικητής από αυτή την παγίδα.
Παίκτες και εστίαση στην άμυνα
Για τον Ντανιέλ Ποντένσε, ο Μεντιλίμπαρ περιμένει να δει την κατάστασή του στη σημερινή προπόνηση. «Ο Ντανιέλ προπονείται με την ομάδα εδώ και μια εβδομάδα περίπου. Υπήρχαν κάποια προβλήματα για να επανέλθει, ελπίζουμε να είναι καλά, θα δούμε και τη σημερινή προπόνηση. Ο Ολυμπιακός σε όλες τις διοργανώσεις είναι υποχρεωμένος να κερδίσει, επομένως δεν έχει το ματς κάποια ιδιαιτερότητα. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να είμαστε συγκεντρωμένοι και να πάρουμε τη νίκη. Δεν θέλουμε να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, γιατί σε όλα τα παιχνίδια πάμε με στόχο τη νίκη».
Όσο για τους παίκτες της Καϊράτ που χρειάζονται προσοχή, ο Σατπάεφ λείπει. «Στέκεσαι σε μονάδες, σε παίκτες. Ξέρουμε πως είναι μια ομάδα που προσπαθεί να επιτίθεται από τη μεσαία γραμμή. Έχουμε εστιάσει σε κάποιους παίκτες, όπως ο Σατπάεφ, που όμως θα απουσιάσει από ό,τι ξέρουμε.» Η άμυνα του Ολυμπιακού παίζει ψηλά, οπότε η πλάτη της θέλει μάτια.
Εκεί πρέπει να στραφεί η προσοχή. «Η πλάτη της άμυνάς μας θέλει προσοχή. Παίζουμε ψηλά, ακόμη και η άμυνά μας είναι ψηλά και όλοι θέλουν να περάσουν την μπάλα στην πλάτη της άμυνάς μας. Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην αφήσουμε τους αντιπάλους να περάσουν τέτοιες πάσες.»
Δεν βλέπει το ματς ως τελικό ο Μεντιλίμπαρ, για να μην πιέσει άσκοπα. «Δεν θέλω να μεταδώσω κάτι τέτοιο στην ομάδα, γιατί δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει κάποιον. Ίσως τα αποτελέσματα να μην ήταν ως τώρα αυτά που θέλουμε, αλλά όλοι ξέρουμε πώς είναι αυτή η διοργάνωση. Η κατάσταση ακόμη είναι στο χέρι μας. Πρέπει να συγκεντρωθούμε σε ένα ακόμη παιχνίδι, δεν θέλω να βάλω σε κανέναν έξτρα πίεση, ούτε στον εαυτό μου, αυτό δεν θα βοηθήσει σε τίποτα.»
Περίπου 600 φίλαθλοι του Ολυμπιακού ταξίδεψαν στο κρύο. Ο προπονητής τους ευχαρίστησε. «Είναι ένα δύσκολο, μακρινό ταξίδι, σε έναν κρύο προορισμό και ευχαριστούμε τον κόσμο που ήρθε να μας υποστηρίξει. Ελπίζουμε να τους αποζημιώσουμε παίρνοντας τη νίκη. Δεν θέλω να αναφέρομαι σε ονόματα, το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι δείχνει ότι είμαστε καλά σαν ομάδα. Όλοι πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και δεν θέλω να μένουμε στην απόδοση ενός ή δύο παικτών, χωρίς να αμφισβητούμε ότι αυτοί οι δύο παίκτες έκαναν πολύ καλό παιχνίδι το Σάββατο. Ελπίζω να έχουμε σαν σύνολο καλή απόδοση.»
Το τελευταίο ματς με τον ΟΦΗ πήγε καλά, αλλά δεν φτάνει ένα για να πει ότι η ομάδα είναι σε φόρμα. Χρειάζεται σειρά. «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε ένα καλό παιχνίδι για να πούμε ότι η ομάδα είναι σε καλή φόρμα. Θα χρειαστεί μια σειρά από καλούς αγώνες, ώστε να πούμε ότι είμαστε σε καλό μομέντουμ. Γενικά η ομάδα δεν έχει κάνει κακά παιχνίδια, για να πούμε ότι ήμασταν σε κακή στιγμή. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, όπως και η Αλμάτι, που θέλει και αυτή να εξαντλήσει τις πιθανότητες πρόκρισης. Ελπίζουμε να είμαστε αυτοί που θα κυριαρχήσουν στο γήπεδο.»