Η ULEB μετονομάζεται σε European Basketball Leagues για ενιακή ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ

Η ULEB μετονομάζεται σε European Basketball Leagues για ενιακή ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ

Χθες στις Βρυξέλλες έγινε η Γενική Συνέλευση της ULEB. Οι εκπρόσωποι ενέκριναν την αλλαγή ονόματος σε European Basketball Leagues. Αυτή η κίνηση δίνει νέα πνοή στα επαγγελματικά εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ στην Ευρώπη, που αποτελούν τη βάση του αθλήματος.

Νέο όνομα, νέες προοπτικές

Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και φέρνει σαφήνεια στην ταυτότητα του οργανισμού. Το European Basketball Leagues τονίζει τον ρόλο των πρωταθλημάτων σε όλη την ήπειρο. Εκπροσωπεί εθνικές διοργανώσεις που κρατάνε όρθιο το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Μαζί με την αλλαγή, η Συνέλευση καλωσόρισε και νέο μέλος. Η Basketligaen από τη Δανία μπαίνει ως το 13ο πρωτάθλημα στην ομάδα. Αυτό ενισχύει την ενότητα ανάμεσα στα μέλη.

Οι πυλώνες της αλλαγής

Εκτός από το όνομα, η European Basketball Leagues βάζει βάσεις για ανάπτυξη. Στόχος είναι η διαφάνεια που δείχνει ακριβώς τι κάνει ο οργανισμός και ποια μέλη έχει. Το νέο όνομα κάνει ξεκάθαρο ότι μιλάει για επαγγελματικά πρωταθλήματα παντού στην Ευρώπη.

Δίνει έμφαση στην ενότητα, φέρνοντας μαζί διαφορετικά πρωταθλήματα σε ένα κοινό μέτωπο. Αυτό χτίζει μια δυνατή φωνή για το επαγγελματικό μπάσκετ. Η αλλαγή φέρνει και φιλοδοξία, ταιριάζοντας με νέες στρατηγικές για καλύτερη διακυβέρνηση.

Δημοσιεύτηκε και μανιφέστο που βάζει στόχους για το μέλλον. Εστιάζει στην ενίσχυση των εθνικών πρωταθλημάτων και σε ένα συντονισμένο διεθνές καλεντάρι. Προωθεί δομές αγώνων φιλικές στους φιλάθλους, υποστηρίζει παίκτες και ανοίγει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους.

Διαβάστε όλο το Μανιφέστο της European Basketball Leagues εδώ.

ULEB_20251203-1_cbc8d.jpg

Ο Τόμας Φαν Ντεν Σπίγκελ, πρόεδρος της European Basketball Leagues, είπε:

«Το όνομα “European Basketball Leagues” αντικατοπτρίζει ποιοι είμαστε και τι στοχεύουμε να χτίσουμε. Τα πρωταθλήματά μας αποτελούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αυτή η ανανεωμένη ταυτότητα ενισχύει τη δέσμευσή μας στον ρόλο τους σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Είμαστε εξίσου χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την Basketligaen ως το νεότερο μέλος μας, διευρύνοντας την εκπροσώπησή μας και ενισχύοντας την ενότητα μεταξύ των επαγγελματικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης».

Ο οργανισμός ξεκίνησε το 1992 για να αναπτύξει και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων και των ομάδων. Σήμερα μετράει 13 μέλη, όπως η HEBA από την Ελλάδα, η ACB από την Ισπανία και η LNB από τη Γαλλία. Περιλαμβάνει και πρωταθλήματα από Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Φινλανδία, Ελβετία, Ισραήλ, VTB United League, BeNeLeague από Βέλγιο και Ολλανδία.

Η European Basketball Leagues κρατάει μειοψηφικό μερίδιο στην ECA και στο Basketball Champions League SA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ