Βαρύ πένθος σκιάζει την οικογένεια της καταξιωμένης συγγραφέως και ηθοποιού Άννας Χατζησοφιά, καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός, Γιάννης, γνωστός στους φίλους του ως «Πήτερ».
Συγκινητική Αποχαιρετιστήρια Ανάρτηση
Την οδυνηρή είδηση γνωστοποίησε η ίδια η Άννα Χατζησοφιά μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, σε μια ανάρτηση που ξεχείλιζε από ανθρώπινη ζεστασιά, αναμνήσεις και βαθιά συγκίνηση. Η δημοσίευση συνοδευόταν από μια παλιά, ασπρόμαυρη φωτογραφία, που απαθανάτιζε την ίδια με τον αδελφό της σε νεαρή ηλικία, κάπου «αιώνες πριν στον κήπο στις θείες μας», όπως χαρακτηριστικά έγραψε.
Το κείμενο της κας Χατζησοφιά, πέρα από τον προσωπικό τόνο, αποτελεί ένα μικρό, κοινωνιολογικό πορτρέτο μιας Ελλάδας που χάνεται, αναδεικνύοντας πτυχές της επαρχιακής ζωής και των πολιτικών ζυμώσεων της μεταπολίτευσης. Όπως ανέφερε:
«Χθες κηδέψαμε τον αδελφό μου. Γιάννης ήταν το βαφτιστικό του αλλά όλοι τον γνώριζαν ως Πήτερ. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς από που προέκυψε το παρατσούκλι μάλλον γιατί είχε γαλάζια μάτια σαν του Πήτερ Ο’ Τουλ.
Ήταν το πιο καλό παιδί από όλους μας στην οικογένεια. Όχι ότι δεν είχε ελαττώματα, είχε, όπως ότι άφηνε στη μέση του δωματίου τις παντόφλες του για να μην σκύβει όταν γυρνούσε να τις πάρει.
Ήταν και καρφί, άμα του έλεγα για διάφορες αλητείες που έκανα ως έφηβη πήγαινε και τα έλεγε χαρτί και καλαμάρι στην μάνα μας. Τόσο που με έπιασε μια μέρα η συγχωρεμένη και μου είπε “μην λες τίποτε σ’ αυτό γιατί είναι μαρτυριάρικο”. Ήταν και ραδιοπειρατής. Είχε στήσει στο σαλόνι πειρατικό σταθμό και έκανε ροκ αφιερώσεις.
Αργότερα άνοιξε μια pub (πουμπ την έλεγε ειρωνικά), το Eternity. Ήταν η πρώτη pub στον Τύρναβο. Τον τάραξαν οι μπάτσοι στις μηνύσεις με διάφορες προφάσεις αλλά όλοι ξέραμε ότι τον κυνηγούσαν γιατί ήταν αριστερός.
Προχωρημένη μεταπολίτευση μεν αλλά βαθιά χούντα στην επαρχία πάντα δε. Την έκλεισε και γύρισε στο επάγγελμα του υδραυλικός κι αγρότης συνάμα. Παντρεύτηκε την όμορφη Λόλα, έκανε παιδιά κι ο πρόωρος θάνατος του πατέρα μας τον ωρίμασε απότομα. Ανέλαβε ευθύνες, έγινε οικογενειάρχης, γηροκόμησε τη μάνα μας, αλλά παρέμεινε πάντα ροκάς κι αριστερός. Τι άλλο; Α, ναι, έφτιαχνε και τέλειο κοκορέτσι το Πάσχα. Πέθανε ένα βράδυ ήσυχα ενώ έβλεπε τηλεόραση. Πέρασε στην αιωνιότητα. Τώρα θα σερβίρει Jack Daniel’s έως την Eternity! Αυτά. Η φωτογραφία κάτι αιώνες πριν στον κήπο στις θείες μας».
Πήτερ: Ένας Ροκάς με Αριστερές Αντιλήψεις και Οικογενειακές Αξίες
Ο Γιάννης, ή «Πήτερ» όπως τον γνώριζαν όλοι, περιγράφεται από την αδελφή του ως ένας άνθρωπος με βαθιά καλοσύνη, αλλά και με μικρές ιδιορρυθμίες που τον καθιστούσαν αξιαγάπητο και ανθρώπινο. Η αναφορά στο παρατσούκλι «Πήτερ», πιθανόν λόγω των γαλουχιών ματιών του «σαν του Πήτερ Ο’ Τουλ», προσδίδει μια κινηματογραφική διάσταση στον χαρακτήρα του.
Η Άννα Χατζησοφιά δεν διστάζει να μοιραστεί παιδικές αναμνήσεις, όπως το ότι ο αδελφός της ήταν «καρφί» στις περιπέτειες της εφηβικής της ηλικίας, γεγονός που καταδεικνύει τη στενή και ειλικρινή σχέση που είχαν. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η αναφορά στη δραστηριότητα του Γιάννη ως ραδιοπειρατή, μια κοινή πρακτική της εποχής που συμβόλιζε την ελεύθερη έκφραση και την αγάπη για τη μουσική, συγκεκριμένα τη ροκ.
Η «Eternity» του Τυρνάβου και οι Πολιτικές Προεκτάσεις
Το άνοιγμα της pub «Eternity» στον Τύρναβο, την οποία ο Γιάννης αποκαλούσε ειρωνικά «πουμπ», αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Η Αθηναία της δημοσιογραφία τονίζει ότι ήταν η πρώτη pub στην πόλη, καθιστώντας την ένα τοπόσημο για την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, η περιγραφή των διώξεων που υπέστη από τις αρχές, με αφορμή το «αριστερό» του φρόνημα, υπογραμμίζει τη διαχρονική ένταση μεταξύ εξουσίας και διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, ιδιαίτερα στην ελληνική επαρχία κατά τη μεταπολίτευση. «Προχωρημένη μεταπολίτευση μεν αλλά βαθιά χούντα στην επαρχία πάντα δε», σχολιάζει η κα Χατζησοφιά, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής.
Από Υδραυλικός-Αγρότης σε Υπεύθυνο Οικογενειάρχη
Μετά το κλείσιμο της pub, ο Γιάννης επέστρεψε στις ρίζες του, ασκώντας τα επαγγέλματα του υδραυλικού και αγρότη. Ο πρόωρος θάνατος του πατέρα του φέρεται να τον ωρίμασε απότομα, αναλαμβάνοντας οικογενειακές ευθύνες, γηροκομώντας τη μητέρα τους και διατηρώντας ταυτόχρονα το ροκάδικο πνεύμα και τις αριστερές του πεποιθήσεις. Η αναφορά στην ικανότητά του να φτιάχνει «τέλειο κοκορέτσι το Πάσχα» συμπληρώνει την εικόνα ενός ανθρώπου με πολλές πτυχές, που γεφύρωνε το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το ατομικό με το συλλογικό.
Ο θάνατός του Γιάννη υπήρξε ήσυχος, «ένα βράδυ ενώ έβλεπε τηλεόραση», μια πληροφορία που προσδίδει μια γαλήνια, σχεδόν ποιητική διάσταση στην απώλεια. Η τελευταία φράση της ανάρτησης, «Πέρασε στην αιωνιότητα. Τώρα θα σερβίρει Jack Daniel’s έως την Eternity!», αποτελεί έναν συγκινητικό φόρο τιμής και ένα μήνυμα ατελεύτητης αγάπης από μια αδελφή στον αγαπημένο της αδελφό, διαπνευσμένο από το χαρακτηριστικό της χιούμορ και την ευαισθησία της.
Δείτε την ανάρτησή της: