Ζύμες που αφρατεύουν, αρώματα που θυμίζουν Ελλάδα!
Στο Βανκούβερ, η ελληνική ομογένεια γιόρτασε την παράδοση με έναν μοναδικό τρόπο: ένα πασχαλινό σεμινάριο αφιερωμένο στην τέχνη του τσουρεκιού. Οι γυναίκες της Φιλοπτώχου του Αγίου Γεωργίου ένωσαν τις δυνάμεις τους, μεταφέροντας γνώσεις και αναμνήσεις στις νεότερες γενιές.
Μαθήματα Παράδοσης και Γεύσης
Περισσότερες από 45 γυναίκες, μαζί με τρεις νεαρούς, συγκεντρώθηκαν στην κουζίνα του Ελληνικού Κοινοτικού Κέντρου. Για τρεις ώρες, η κουζίνα πλημμύρισε από αρώματα μαστίχας Χίου και μαχλεπιού, καθώς έπλαθαν και έπλεκαν τα παραδοσιακά τσουρέκια. Η Σοφία Καρασούλη-Milobar, Χιώτισσα ομογενής, μοιράστηκε τη συγκίνησή της: “Μάθαμε τη συνταγή βήμα προς βήμα, δουλέψαμε το ζυμάρι, πλέξαμε με μεράκι τα τσουρέκια.” Παράλληλα, οι πιο έμπειρες κυρίες δίδασκαν την τέχνη του χωριάτικου φύλλου.
Γεύσεις και Μνήμες από την Ελλάδα
Οι ευωδιές του Πάσχα ξύπνησαν παιδικές αναμνήσεις. Η Σοφία θυμήθηκε τα τσουρέκια του Αυγουστάκη στη Χίο: “Πήρα στο σπίτι τα δύο τσουρέκια που έφτιαξα, ζεστά και λαχταριστά, όπως εκείνα του Αυγουστάκη στη Χίο. Και κάπου στη διαδρομή… δεν άντεξα. Έκοψα μια γωνίτσα – όπως τότε που ήμουν παιδί.”
Διατηρώντας την Ελληνική Κληρονομιά Ζωντανή
Τέτοιες δράσεις ενισχύουν τους δεσμούς της ομογένειας στο Βανκούβερ και μεταδίδουν την ελληνική κουλτούρα στις νεότερες γενιές. Δεν είναι απλώς συνταγές, αλλά γέφυρες μνήμης και κομμάτια του ελληνικού πολιτισμού που ταξιδεύουν και ανθίζουν παντού στον κόσμο. Το πασχαλινό σεμινάριο τσουρεκιού ήταν μια γιορτή της παράδοσης, της γεύσης και της κοινότητας.
Πασχαλινά Έθιμα και Παραδόσεις στην Ομογένεια
Η δημιουργία τσουρεκιών δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια πράξη αγάπης και σύνδεσης με τις ρίζες. Η χρήση μαστίχας Χίου και μαχλεπιού, χαρακτηριστικά αρώματα της ελληνικής κουζίνας, προσδίδει αυθεντικότητα και νοσταλγία. Η διαδικασία του πλεξίματος του τσουρεκιού συμβολίζει την ενότητα και τη σύμπραξη, καθώς οι γυναίκες μοιράζονται γνώσεις και εμπειρίες.
- Μαστίχα Χίου: Το μοναδικό άρωμα και η γεύση της μαστίχας Χίου αναδεικνύουν την αυθεντικότητα του τσουρεκιού και συνδέουν τους ομογενείς με την πατρίδα.
- Μαχλέπι: Το μαχλέπι, με τη γλυκιά και αρωματική του γεύση, προσδίδει μια ιδιαίτερη πινελιά στο τσουρέκι, θυμίζοντας παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις.
- Χωριάτικο Φύλλο: Η εκμάθηση της τέχνης του χωριάτικου φύλλου προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία της ελληνικής κουζίνας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν.
Η διατήρηση αυτών των εθίμων είναι ζωτικής σημασίας για την ομογένεια, καθώς ενισχύει την αίσθηση του ανήκειν και διατηρεί ζωντανή την ελληνική ταυτότητα.
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά της προέδρου της Φιλοπτώχου Lisette Pappas και της Σοφίας Καρασούλη.