Σεισμική Δραστηριότητα στις Κυκλάδες: 555 Δονήσεις σε Σαντορίνη, Αμοργό και Θήρα

Σεισμική Δραστηριότητα στις Κυκλάδες: 555 Δονήσεις σε Σαντορίνη, Αμοργό και Θήρα

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης είναι εντυπωσιακή, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 555 σεισμοί, με μέγιστο μέγεθος 4,9 Ρίχτερ, τα τελευταία πέντε 24ωρα, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Ειδικότερα, τουλάχιστον 200 από αυτούς τους σεισμούς ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ, ενώ ο συνολικός αριθμός των δονήσεων εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω συνεχούς σεισμικής διέγερσης.

Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις, αναγκάζοντας τις αρχές να περιορίσουν την πρόσβαση σε αρκετές περιοχές, όπως το Αμμούδι, η Αρμένη, και το Παλιό Λιμάνι των Φηρών. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων και των τουριστών, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αναχωρήσεων από το νησί. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις παρά την κριτική για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων, ενώ τα πλοία εκτελούν πλήρεις δρομολογήσεις.

Ουρές προς το λιμάνι και συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία

Σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση και σχεδιάζουν να επανεξετάσουν τις εξελίξεις την ερχόμενη Τετάρτη, βάσει των πρόσφατων στοιχείων. Παρόλο που οι ανησυχίες είναι ωστόσο έντονες, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες, με δυνατότητα για δονήσεις ανώτερες των 5 Ρίχτερ, χωρίς ωστόσο να προσομοιάζει με τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε το 1956, ο οποίος προκάλεσε και τσουνάμι.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, επιβεβαίωσε ότι το επίκεντρο των σεισμών έχει μετατοπιστεί κοντά στην Αμοργό. «Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, αλλά δεν αναμένουμε σεισμό συγκρίσιμο με εκείνον του 1956», δήλωσε προκειμένου να καθησυχάσει το κοινό. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, επισημαίνοντας την ελάχιστη πιθανότητα για ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Η Σαντορίνη εμφανίζει τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις περίπου κάθε 17.000 χρόνια, με την τελευταία να καταγράφεται πριν από 3.500 χρόνια. Μικρότερες εκρήξεις συμβαίνουν περίπου κάθε 50 χρόνια, με τις πιο πρόσφατες να σημειώνονται το 1950 και το 1922. Επομένως, είμαστε σε μια φάση που μπορεί να συμβεί μια μικρότερη έκρηξη, ωστόσο το μέγεθός της παραμένει ακόμα αβέβαιο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Νέα προληπτικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων

Οι τοπικές αρχές διενεργούν συνεχείς επιθεωρήσεις και επικαιροποιούν τα σχέδια εκκένωσης στις περιοχές Θήρας και Θηρασιάς. Ανακοίνωσαν την αποστολή δυνάμεων της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας στο νησί, προκειμένου να είναι έτοιμες σε περίπτωση ανάγκης. Μεταξύ των ομάδων που έχουν αναπτυχθεί περιλαμβάνονται μονάδες της ΕΜΑΚ με διασωστικούς σκύλους και ομάδες χειριστών drones, καθώς και τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση πιθανών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Αξιοσημείωτα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

Αναστολή λειτουργίας των σχολείων στη Θήρα, την Ανάφη, την Ίο και την Αμοργό έως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου.

Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.

Απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και περιοχές με μεγάλες κλίσεις.

Απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης και του Παλιού Λιμανιού των Φηρών.

Έλεγχος και απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων από κτίρια.

Εφαρμογή μέτρων ασφαλείας σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπως άδειασμα των πισινών.

Άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας αν παραστεί ανάγκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ