Η Meta, η κύρια εταιρεία πίσω από τις γνωστές πλατφόρμες Facebook και Instagram, ανακοινώνει σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν τους χρήστες της, με στόχο την προσαρμογή στο νέο πολιτικό κλίμα. Από τις 7 Ιανουαρίου, είναι πρόθυμη να επιτρέψει σχόλια που μπορεί να συνδέονται με ρητορική μίσους σε ορισμένες χώρες, τερματίζοντας το πρόγραμμα ελέγχου γεγονότων (fact checking) και αντικαθιστώντας το με ένα σύστημα «κοινοτικής εποπτείας». Παρόλο που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής της Meta, διαβεβαίωσε ότι οι κανόνες θα παραμείνουν αυστηροί σε περιεχόμενο που αφορά σοβαρά θέματα, όπως τα ναρκωτικά ή η παιδική πορνογραφία, οι ανάρτήσεις που σχετίζονται με κοινωνικά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η ταυτότητα φύλου δεν θα υπόκεινται πλέον σε έλεγχο γεγονότων. Έτσι, περιεχόμενο που στο παρελθόν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «fake news» ή ρητορική μίσους, τώρα θα παραμένει διαθέσιμο στους χρήστες.
Στη διάρκεια ανακοίνωσης των αλλαγών, ο Ζούκερμπεργκ τόνισε ότι η πρόσφατη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αντικατοπτρίζει την αλλαγή στο πολιτικό κλίμα και η επιχείρηση πρέπει να απόσχει σε θεσμικούς περιορισμούς. Για το λόγο αυτό, η Meta αναθεώρησε τις πολιτικές της σχετικά με τη ρητορική μίσους, αφήνοντας έτσι χώρο για την ελευθερία του λόγου στα κοινωνικά δίκτυα.
Νέες Πολιτικές για τη Ρητορική Μίσους στα Social Media
Σύμφωνα με τις νέες πολιτικές, οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να κάνουν αρνητικά σχόλια για τη σεξουαλική προτίμηση άλλων, αποκαλώντας τους «ανώμαλους» ή «ψυχικά άρρωστους» λόγω της ταυτότητάς τους. Αυτή η αλλαγή σήμανε το άνοιγμα της Meta σε συζητήσεις γύρω από ζητήματα σεξουαλικότητας και φύλου, δίνοντας προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου, ανεξαρτήτως των ευρύτερων κοινωνικών συνεπειών.
Ιδιαιτέρως διαφωτιστικό είναι το γεγονός ότι ήδη από το 1973, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία είχε αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία από τις ψυχιατρικές διαταραχές. Παρόλα αυτά, η Meta αποδεικνύει ότι η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να οδηγεί σε διακυβερνητικά ζητήματα που πλήττουν τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες.
Η αναθεώρηση των πολιτικών συμπεριλαμβάνει και την κατάργηση παραγράφου που απαγόρευε τη χρήση αηδιαστικών ή υποτιμητικών όρων για τις γυναίκες και τους τρανς ανθρώπους. Στο νέο πλαίσιο, η Meta επιτρέπει επίσης δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, εφόσον αυτές βασίζονται σε θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Αντιδρώντας στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Τζόελ Κάπλαν, επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρίας, τόνισε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχουν περιορισμοί στις πλατφόρμες της Meta όταν τέτοιες δηλώσεις συμβαδίζουν με το δημόσιο διάλογο σε άλλες σφαίρες, όπως η τηλεόραση ή το Κογκρέσο. Ο Ζούκερμπεργκ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τους παλαιούς κανόνες ως «εκτός τόπου και χρόνου», προτρέποντας την εταιρεία να αγκαλιάσει την ελευθερία του λόγου, ακόμη και αν αυτό ενδέχεται να πλήξει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.