«Έξυπνα Σχολεία Χωρίς Πλαστικά»

«Έξυπνα Σχολεία Χωρίς Πλαστικά»

Περισσότερα από 180 σχολεία σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην καινοτόμο εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά», η οποία έκανε πρεμιέρα στις αρχές του 2024. Σκοπός της είναι η μείωση της χρήσης πλαστικών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινότητες. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες είναι σχολεία από περιοχές όπως η Αριδαία Πέλλας, η Κέρκυρα, η Εύβοια, η Ρόδος, η Κρήτη και η Αντίπαρος. Η Μαρίνα Γκρίσιν, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα της Common Seas, υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα επιδιώκει διπλό στόχο: την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το ζήτημα των πλαστικών μιας χρήσης και τη διδασκαλία της αξίας κάθε μικρής ενέργειας που μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη αυτού του προβλήματος.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, χάρη στη συνεργασία της ΜΚΟ «Kids Against Plastic», που ιδρύθηκε από δύο έφηβες, την Ella και την Amy, και της Common Seas, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει την πλαστική ρύπανση από τη ρίζα της. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σήμερα σε περισσότερα από 1.200 σχολεία παγκοσμίως, προσφέροντας υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς στην Αγγλία, την Ελλάδα και τα νησιά Μπαρμπέιντος στην Καραϊβική.

Μια πλαστική σακούλα να επιπλέει σε νερό

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, περιλαμβάνοντας νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Οι μαθητές καθοδηγούνται μέσω τριών στάδιων: Έμπνευση, Έρευνα και Δράση. Με την ολοκλήρωση κάθε σταδίου, οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν αποδεικτικά στοιχεία στην πλατφόρμα του προγράμματος, επιβραβεύοντας έτσι την πρόοδο των μαθητών και εξασφαλίζοντας την τελική πιστοποίηση του σχολείου ως «Έξυπνο Σχολείο χωρίς Πλαστικά», όπως εξήγησε η κα. Γκρίσιν.

Η πλατφόρμα για την εγγραφή των σχολείων είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.plasticcleverschools.co.uk/join, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση σε διαδραστικούς ηλεκτρονικούς πόρους και σεμιναρίου από εκπαιδευτικούς της Common Seas. Το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται δωρεάν σε τέσσερις γλώσσες και είναι πιστοποιημένο από τη Βασιλική Μετεωρολογική Κοινότητα (RMets) του Ηνωμένου Βασιλείου, ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εγκεκριμένο από το παγκόσμιο δίκτυο Eco-Schools.

Πολλές πλαστικές φιάλες σκορπισμένες στο έδαφος

Φέτος, για πρώτη φορά, διοργανώθηκε η Διεθνής Ημέρα Δράσης Plastic Clever Schools, τον περασμένο Νοέμβριο. Η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία, συγκέντρωσε σχολεία από ολόκληρο τον κόσμο. «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τη διεθνή κοινότητα με κάθε ευκαιρία. Φέτος οργανώσαμε την πρώτη Διεθνή Ημέρα Δράσης Plastic Clever Schools, δημιουργώντας ένα ενωμένο κίνημα για έναν πιο υγιή και ανθεκτικό πλανήτη», δήλωσε η κα. Γκρίσιν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, τα σχολεία συμμετείχαν σε πολλές δραστηριότητες, όπως η συλλογή σκόρπιων απορριμμάτων και η εξέταση πλαστικών μιας χρήσης. Τα «Έξυπνα Σχολεία χωρίς Πλαστικά» συνεργάστηκαν με την παιδική HELMEPA και την μαθητική οργάνωση ARTEMIS, για να εμπλουτίσουν την εκδήλωση με παρουσιάσεις, εργαστήρια και διαγωνισμούς, γιορτάζοντας την πρόοδο τους με τη διεθνή κοινότητα των «Έξυπνων Σχολείων χωρίς Πλαστικά». Στόχος μέχρι το 2025 είναι να καθιερωθεί η ετήσια Ημέρα Δράσης και να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων πρεσβευτών που θα ενώνουν σχολεία για κοινές δράσεις παγκοσμίως.

Λευκή και μπλε πλαστική φιάλη στην άμμο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ